Gemeente positief over nieuwe aanmeldingsprocedure basisscholen: 'Geeft kinderen gelijke kansen'

© Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - De gemeente deelt vandaag de eerste resultaten van de nieuwe aanmeldprocedure voor basisscholen. Die zien er volgens de gemeente positief uit. “Het nieuwe aanmeldbeleid dat afgelopen oktober inging, geeft alle kinderen gelijke kansen bij het aanmelden voor de basisschool”, aldus verantwoordelijk wethouder Anke Klein.
Utrecht heeft sinds kort één centraal aanmeldsysteem met transparante spelregels. Het aanmeldsysteem moest de verdeling van basisschoolplekken eerlijker maken. Alle kinderen moeten dezelfde kans maken op een plaats op de school waar hun ouders ze het liefst naartoe zouden sturen. Aanleiding voor het nieuwe systeem was dat vorig jaar aan het licht kwam dat verschillende scholen de wet overtraden bij inschrijvingen.
Het afgelopen kwartaal zijn 800 kinderen aangemeld voor een basisschool in Utrecht. Dat ging voor het eerst via het nieuwe aanmeldbeleid. Maar liefst 94,5 procent van de kinderen kon naar de school van de eerste keuze. Ruim 99 procent van de kinderen kan naar een school in de top drie van hun keuze. Dat blijkt uit een eerste analyse van de gemeente.

Stap in de goede richting

Volgens Fawzia Nasrullah, voorzitter van het overleg tussen de Utrechtse basisschoolbesturen en bestuurder bij scholengroep PCOU Willibrord, is het nieuwe aanmeldbeleid als een belangrijke stap in de goede richting. “We zijn blij dat veel ouders de weg naar het nieuwe systeem al hebben gevonden.”
Ouders zouden zich door het nieuwe systeem breder kunnen oriënteren. Bij aanmelding zien ouders welke scholen er bij hen in de buurt liggen en daar zitten vaak scholen bij waar ze nog niet aan gedacht hadden. “Dat stelt hen nog beter in staat om een school te kiezen die bij hun kind past”, aldus Nasrullah. “Bovendien verlicht het systeem de administratiedruk doordat scholen zelf geen aanmeldlijsten meer bij hoeven te houden. Die tijd kunnen ze weer besteden aan het onderwijs.”