Ridouan T: nooit plannen gehad voor gewelddadige uitbraak

© ANP / Aloys Oosterwijk
VIANEN/UTRECHT - Ridouan T. heeft nooit plannen gehad voor een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij sinds zijn arrestatie in december 2019 in voorarrest zit. Ook was er geen sprake van plannen om met geweld te ontsnappen uit rechtbank de bunker in Amsterdam-Osdorp of tijdens een transport. Dat heeft hij laten weten via zijn advocaat Inez Weski.
T. en zijn advocaat reageren daarmee op een artikel in NRC. Volgens de krant werkte T. aan drie verschillende scenario's om te ontsnappen. Dat zou blijken uit dossierstukken van het onderzoek naar zijn neef Youssef T.
Deze Youssef werkte als advocaat voor T., tot hij op 8 oktober in de EBI werd aangehouden. Het OM verdenkt hem ervan dat hij als schakel fungeerde tussen zijn neef Ridouan en de buitenwereld. In de contacten die zij hadden, zou ook over uitbraakplannen gesproken zijn.
Het ging onder meer over een bevrijdingsactie waarbij getrainde professionals ingezet zouden moeten worden. "Het moet op navy seals-manier. Je denkt te makkelijk echt", zou T. volgens de krant gestuurd hebben aan ene Jim. Zijn neef Youssef moest die boodschap volgens de krant doorgeven.
De advocaat van T. zegt nu in een reactie dat er geen plannen zijn of zijn geweest voor "op mensen gerichte gewelddadige gijzelingen, aanvallen op de bunker of op transporten". Advocaat Weski wijst er namens T. ook op dat hij nooit naar de rechtbank heeft willen komen. De rechtbank heeft bepaald dat hij aanwezig moet zijn op zittingen waarin zijn aandeel in het Marengo-proces aan de orde komt.
Marengo draait om een reeks liquidaties of pogingen tot moord. In totaal staan zeventien mensen terecht. Ridouan T. uit Vianen wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de topcrimineel die opdracht gaf voor de huurmoorden.
Op 20 januari vindt bij de rechtbank Amsterdam een eerste openbare zitting plaats in de zaak tegen Youssef T.