Utrechters en Nieuwegeiners 275 euro meer kwijt voor stadsverwarming

© Pixabay
UTRECHT - Door de gestegen energiekosten gaat de rekening van Eneco dit jaar fors omhoog. Voor stadsverwarming zijn de inwoners van Utrecht en Nieuwegein dit jaar ongeveer 23 euro per maand extra kwijt, zei wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) vandaag in de gemeenteraad. Ze benadrukt dat dit een gemiddelde is. De rekening kan ook 50 euro per maand - 600 euro per jaar - hoger uitvallen.
Van Hooijdonk reageert daarmee op vragen van Lau Bosse van de PvdA. Die maakt zich zorgen over de gestegen warmtetarieven voor mensen met weinig geld. "Onlangs is gebleken dat ook huishoudens met stadsverwarming de dupe worden van de stijgende gasprijzen door de koppeling van de gasprijzen aan de prijs voor stadsverwarming", zei Bosse in de gemeenteraad.
Hij gaf het voorbeeld van een inwoner die vreest voor een rekening die 500 euro hoger uitvalt. De PvdA'er wil dat de gemeente ingrijpt. "Huishoudens zitten immers vast aan hun contract voor stadsverwarming, gezien de monopoliepositie van Eneco."

Energiebesparing

Van Hooijdonk benadrukt dat zij de koppeling tussen stadsverwarming en de gasprijs niet gelukkig vindt. Maar die onvrede is er volgens de wethouder bij veel meer bestuurders. "Ik denk dat er nagenoeg niemand te vinden is in Nederland die niet vindt dat die regulering op basis van de aardgasprijs verlaten moet worden", zei de wethouder. "Dus daarvoor hoeven we helemaal niet meer zo hard te lobbyen."
De gemeente wil de komende tijd extra gaan inzetten op energiebesparing, zodat de rekening van huishoudens omlaag gaat. Daarvoor wordt onder andere een 'energiebox' uitgedeeld aan de inwoners van de stad, met daarin simpele mogelijkheden om energie te besparen.

Compensatieregeling

Daarnaast wordt vanuit het Rijk gewerkt aan een compensatieregeling voor de energiekosten van mensen met een kleine beurs, zei wethouder Linda Voortman (GroenLinks) tegen de raad. Volgens haar is het Rijk nog bezig met de uitwerking van die regeling, en dat kost tijd. "Maar mensen hebben nu met noden te maken. En dat is de reden dat we de afgelopen weken hebben gewerkt aan een oplossing", zei Voortman.
"De bedoeling is dat we via de bijzondere bijstand voor een periode van drie maanden, het verschil tussen de oude en de nieuwe energierekening betalen, in afwachting van de Rijksregeling." Deze overgangsregeling wordt volgens de wethouder al toegepast.