UMC Utrecht onderzoekt omikron thuis bij gezinnen met kinderen

Epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning.
Epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning. © UMC Utrecht / Ivar Pel
UTRECHT - UMC Utrecht zoekt honderd gezinnen met een coronabesmetting om te achterhalen hoe de omikronvariant van het virus zich via kinderen verspreidt. Het wetenschappelijk onderzoek moet ook duidelijk maken welke rol vaccinatie speelt. Belangrijk: deelnemers moeten zich zo snel mogelijk na een positieve test aanmelden.
Deelnemers wordt gevraagd om gedurende een aantal weken monsters bij zichzelf af te nemen, zegt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning, die het onderzoek leidt. "Het is iets uitgebreider dan bij een normale zelftest en we vragen ook om wat speeksel af te nemen. Het opgeslagen pakketje halen we daarna op. En daarnaast kunnen ze in een app bijhouden hoe ze zich voelen, of ze bijvoorbeeld bepaalde klachten hebben."

Gezinsleden meeste kans op besmetting

Bruijning zegt dat gezinsleden een belangrijke doelgroep zijn om zicht te krijgen op hoe het virus zich gedraagt. "Personen die het meest met elkaar in contact staan, zoals gezinsleden, lopen het meeste kans op besmetting. Daarom kan juist een onderzoek onder gezinsleden van een besmet persoon ons veel leren over de verspreiding. Op basis van die inzichten, kunnen we beter adviseren over nut en noodzaak van maatregelen."
De zogenoemde CORONAthuis-studie is een vervolg op een onderzoek binnen huishoudens dat in 2020 is gedaan. Daaruit bleek wanneer iemand besmet raakte in bijna de helft van de gevallen (45,7 procent) het virus binnen het huishouden werd doorgegeven. Gemiddeld raakte dan 27,8 procent van de gezinslieden ook besmet. Mondkapjes dragen en afstand houden hadden weinig effect.

Kinderen

Inmiddels waart de veel besmettelijker omikronvariant rond en is tegelijkertijd het merendeel van de Nederlanders gevaccineerd. Die nieuwe situatie vraagt volgens het UMC om nieuw onderzoek. Eerder deden ook huishoudens als studentenhuizen en samenwonende vrienden mee. Nu richten de onderzoekers zich specifiek op gezinnen met kinderen. Kinderen hebben doorgaans veel contacten, redeneert het UMC.
"We willen erachter komen hoe makkelijk omikron zich verspreidt en wat het effect van vaccinatie, boosters en eerder doorgemaakte infecties is", zegt Bruijning. "We hebben nog veel vragen. Maakt het nog uit of je kind of volwassene bent? We weten ook van eerdere varianten dat je het makkelijker doorgeeft als je meer symptomen hebt, maar ook als je ouder je bent. En hoe snel geef je het door, zit er nu meer of minder tijd tussen? We proberen dat soort dingen ook voor omikron in kaart te brengen."
Welke gezinnen kunnen deelnemen?

- Iemand in het gezin is positief getest op het coronavirus.
- Het gezin meldt zich binnen 24 uur na de testuitslag aan voor deze studie.
- Het gezin bestaat uit minimaal twee personen van wie minimaal één kind jonger dan 18 jaar
- Minimaal één persoon in het gezin is in de afgelopen 48 uur niet positief getest én niemand in het gezin is positief getest in de twee weken daarvoor.
- Het gezin beschikt over een smartphone of tablet.

Bron: UMC Utrecht

De resultaten van het onderzoek moeten inzicht geven in hoe snel omikron zich verder gaat verspreiden, en hoe de vaccinatiecampagne of andere maatregelen dit kunnen beperken. Gezinnen die belangstelling hebben om mee te doen, kunnen op Coronathuis.nl meer informatie en een registratieformulier vinden.