Studenten maken zelf website voor seksuele voorlichting: 'Seks als ervaring, niet als biologie'

Nikita van Hunnik en Amber van Veen lanceren het platform FckYeah
Nikita van Hunnik en Amber van Veen lanceren het platform FckYeah © RTV Utrecht
UTRECHT - "Er wordt nog steeds gezegd dat alleen vrouwen ongesteld kunnen worden of dat het over penetratie gaat als het over seks gaat, maar het is veel meer dan dat", zegt Amber van Veen. Samen met haar collega Nikita van Hunnik wil ze dit soort vastgeroeste patronen in seksuele voorlichting doorbreken. Vandaag lanceren ze samen de website FckYeah. "Het is tijd dat jongeren toegang hebben tot goede, positieve en inclusieve seksuele voorlichting."
Utrechtse studenten lanceren platform voor seksuele voorlichting: 'Seks als ervaring, niet als biologie'
Ruim een jaar geleden begonnen de studenten aan hun missie omdat ze erop terugkijkend niet tevreden waren met de seksuele voorlichting die zij ooit zelf op school kregen. "Het had best een negatieve insteek. Het ging veel over soa's en zwangerschap", zegt Nikita.
Heel veel vragen werden volgens haar niet beantwoord. "Hoe geef je je grenzen aan? Hoe ga je respectvol met elkaar om? Hoe praat je over seks? Maar ook over twee mannen of twee vrouwen die seks hebben, daar werd niet over gepraat." Tijdens de bachelor Culturele Antropologie volgden Amber en Nikita vakken over gender en seksualiteit. Deze vakken gaven de studenten het laatste zetje om aan de slag te gaan met het onderwerp.

Persoonlijke verhalen

Op de website plaatsen ze interviews met jongeren en bespreken ze alles: van daten in een rolstoel tot vragen over gender. Dat is volgens Amber de kracht van het platform. "Mensen ervaren seks op heel veel verschillende manieren dus door de interviews op onze site leer je dat seks heel veel verschillende dingen kan betekenen. Of dat queer zijn heel veel verschillende dingen kan betekenen en dat het niet de vaste definities zijn die je meestal op school leert." Daarnaast denkt het tweetal dat jongeren zichzelf herkennen in elkaars verhalen waardoor ze leren dat gedachtes of gevoelens die ze hebben niet vreemd zijn.
"Vaak is er een eenzijdig beeld over seks, wat vaak heteronormatief is, weinig variatie betreft, en soms rust op een verkeerde afspiegeling van de werkelijkheid zoals dat het geval is bij porno. Juist bij meer herkenning en verschillende verhalen krijgen jongeren meer vrijheid om zichzelf te ontdekken en verschillende manieren van zijn te leren kennen", zegt Nikita.