Ex-medewerker Utrechtse politie verdacht van computervredebreuk en diefstal pepperspray

© Pexels
UTRECHT/WOUDENBERG - Een voormalige medewerker van de Utrechtse politie wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor computervredebreuk. Volgens het OM heeft de 29-jarige man uit Woudenberg zich tussen juli en december 2019 toegang verschaft tot politiesystemen waarvoor hij geen bevoegdheid had.
De man zou met behulp van een gebruikersnaam en een wachtwoord meerdere keren toegang hebben gekregen tot de Basisregistratie Voertuigen, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Basisregistratie Personen van de Rijksdienst. Welke informatie hij daar bekeek en wat hij daar mee heeft gedaan, is nog niet duidelijk. Als hij daar geld mee heeft verdiend, wil het OM dat via een ontnemingsvordering afnemen.
De man wordt ook nog verdacht van diefstal van twee busjes pepperspray. Die zou hij als politieambtenaar op de afdeling service en intake in Woerden en Amersfoort tussen 2017 en 2019 hebben verduisterd.

Foute datum

De Woudenberger moest zich vandaag verantwoorden voor de Utrechtse rechtbank, maar dat ging niet door omdat in de dagvaarding een verkeerde periode stond vermeld. Daarin stond dat de computervredebreuk de eerste helft van 2018 was gepleegd, maar dat moest volgens de officier van justitie de tweede helft van 2019 zijn. De rechtbank stond toe dat de datums werden gewijzigd, omdat het om dezelfde verdenkingen gaat.
Als ik een tentamen heb voor hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2, ga ik niet studeren op hoofdstuk 3.
Verdachte
Maar de verdachte, die zonder advocaat naar de rechtbank was gekomen, zei dat hij zich daar niet op had voorbereid. Hij zou in het nadeel zijn, omdat de officier van justitie zich wel op de nieuwe periode in de dagvaarding had geconcentreerd. "Als ik een tentamen heb voor hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2, ga ik niet studeren op hoofdstuk 3", verdedigde hij zichzelf.
De rechtbank besloot daarom de behandeling van de zaak uit te stellen tot dinsdag 15 maart. De verdachte kondigde aan voor die zitting wel een advocaat te zoeken om hem bij te staan.