Burgemeesters buigen zich over lockdown

© Nieuwsuur
UTRECHT - De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, vergaderen vanavond digitaal over de coronamaatregelen die het kabinet vrijdagavond gaat aankondigen. Het Outbreak Management Team heeft gisteravond in het geheim advies uitgebracht over het al dan niet verlengen van de lockdown.
Een aantal gemeentebesturen, ook in de provincie Utrecht, nam het deze week voor ondernemers op en pleitte voor in elk geval gedeeltelijke heropening van de winkels, horeca en cultuursector. Ook zouden er ruimhartiger financiële compensatiemaatregelen moeten komen.
De burgemeesters zijn voorzitter van hun veiligheidsregio. De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor het uitvoeren en handhaven van coronamaatregelen. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zei eerder deze week dat hij zal optreden tegen ondernemers die hun zaak zaterdag openen, als dat nog niet mag. Maar hij vindt ook dat het Outbreak Management Team met een overtuigend verhaal moet komen om de strenge lockdown langer te laten voortduren.
Bij het digitale beraad donderdag schuift voor het eerst de nieuwe minister van Justitie Dilan Yesilgöz aan. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vergadert niet mee.