Boosterprik halen kan nu zonder afspraak in Jaarbeurs, vanaf morgen ook op andere locaties

© ANP
UTRECHT - De GGD regio Utrecht start in de Jaarbeurs per direct met vaccineren zonder afspraak. Vanaf morgen kan dit ook op de locaties Amersfoort Meander, Expo Houten, Nieuwegein, Woerden en Veenendaal. Een uitzondering is de Rijtuigenloods in Amersfoort. Vanaf maandag komt er in Amersfoort een vervangende locatie aan de Hoefseweg 9 waar direct vanaf de opening vrije inloop mogelijk is.
"De piek van de boostercampagne is geweest. Daardoor is er weer ruimte zonder afspraak te prikken. Iedereen die aan de 'beurt' is, kan binnen openingstijden langskomen voor een prik", laat de GGD weten.
Mensen kunnen terecht voor de eerste, tweede en de boosterprik. De eerste prik was altijd al zonder afspraak gebleven, de tweede èn de boosterprik zijn nu ook weer zonder afspraak te halen. In vrijwel heel Nederland is dit nu mogelijk. Vaccinatielocaties kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze meer prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan. In totaal zijn er 25 GGD'en, verdeeld over de twaalf provincies.
In onze regio zijn nu meer dan 500.000 boosterprikken gezet. Vorige week was er zelfs een record van 152.000 boosters in één week. Vandaag hebben de eerste dak- en thuislozen hun boosterprik gekregen.
In Amsterdam kunnen alleen zestigplussers zonder afspraak terecht voor een oppepprik, in de XXL-priklocatie in de RAI. De XXL-priklocatie in Den Haag wordt volgende week juist gesloten, vanwege het teruglopende aantal afspraken voor de boosterprik. Op andere priklocaties in de regio kunnen mensen vanaf volgende week gewoon binnenlopen voor een boosterprik. De GGD in Rotterdam heeft nog niet aangekondigd oppepprikken zonder afspraak op priklocaties aan te gaan bieden.
Zo'n 45 procent van de volwassenen heeft een boosterprik gehad, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren. Alleen mensen voor wie het langer dan drie maanden geleden is dat ze hun laatste coronaprik komen in aanmerking voor een oppepprik. Wie na de laatste vaccinatie positief is getest op corona, moet drie maanden wachten vanaf het moment van testen.
De inenting is bedoeld om de afweer tegen het coronavirus op te peppen. De overheid wil dat iedere volwassene die in aanmerking komt voor de vaccinatie deze voor het einde van de maand heeft kunnen halen.