Utrechtse arts met dood bedreigd, man (21) opgepakt: 'Dit wakkert mijn huisartsenvuur verder aan'

© ANP
UTRECHT - De politie Midden-Nederland heeft vanochtend een 21-jarige man uit Hoeksche Waard opgepakt op verdenking van online opruiing en bedreiging. Die is geuit aan de Utrechtse huisarts in opleiding Bernard Leenstra, naar eigen zeggen omdat hij 'uitleg geeft over nut en noodzaak van coronavaccins'. "Als je zo bang bent dat je overgaat tot dit soort dreigementen, heb je gewoon hulp nodig", zegt Leenstra tegen RTV Utrecht.
De politie laat weten dat de persoon is aangehouden op verdenking van online opruiing en bedreiging. De uitingen waar het om gaat zouden vorig jaar gedaan zijn. Volgens de NOS zou de verdachte op internet deze tekst hebben geplaatst: "Ik bied duizend euro om dokter Bernard om te leggen." Nadat de verdachte is gehoord, zal het OM besluiten of hij wordt vervolgd.

Getipt

Leenstra zegt van tevoren door de recherche getipt te zijn dat 21-jarige man van zijn bed gelicht zou worden. Over de precieze inhoud van de bedreiging kan hij verder niet veel loslaten. "Dat is geen onwil, maar afspraak met de politie."
"Dit soort bedreigingen zorgen ervoor dat het genormaliseerd wordt dat ik dingen doe waardoor ik omgebracht mag worden", stelt hij. "Het enige wat ik doe is complexe medische informatie naar jip-en-janneketaal vertalen."

'Gewoon hulp nodig'

"Dat doe ik ook graag op groter niveau, zodat het OMT en het RIVM begrepen worden", vervolgt hij. "En nu is er dus echt iemand geweest die concreet geld heeft geboden om mij van het leven te beroven. En dan hoeft er maar één iemand te zijn die zich daardoor aangesproken voelt."
Emotioneel doet het niet veel met hem, stelt hij. "Heel eerlijk gezegd wakkert het mijn huisartsenvuur verder aan. Deze mensen zijn zielig en hebben hulp nodig. Als je zo bang bent dat je overgaat tot dit soort dreigementen, heb je gewoon hulp nodig."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Utrechter bedreigd is. "Ik krijg dingen als 'Als ik je tegenkom op straat zou ik je strot kapotsnijden', en toen ik bij Op1 zat kreeg ik te horen: 'We zouden je moeten ophangen, samen met de programmamakers'."
"Ik weet niet hoe concreet iemand echt is, want het is ook allemaal internet. Ik heb meerdere dagen in Overvecht gestaan om daar uitleg over het coronavaccin te geven. Ik ben toen niet één keer bedreigd. Elke keer gingen we in gesprek met elkaar. Er was altijd wederzijds respect."
Leenstra ging eerder de straat op om mensen te informeren over het coronavaccin. Ook is hij de initiatiefnemer van Prullenbakvaccin.nl. RTV Utrecht maakte eerder deze reportage over hem:
Bernard Leenstra in winkelcentrum Overvecht om voorlichting te geven over coronavaccins (16-11-2021)

Sociale media en desinformatie

Leenstra vond het daarom ook belangrijk de bedreiging openbaar te maken. "Ik tweet dit, omdat ik vind dat we er aandacht aan moeten besteden. Wat gaan we doen met sociale media? Ik heb het idee dat de boel verhardt. Hoe kunnen we de geest weer in de fles krijgen?"
"Ik wil dat dat degenen die daar verstand van hebben er iets mee gaan doen. We moeten misschien eens bekijken hoe we iets van de anonimiteit uit sociale media kunnen halen en desinformatie harder kunnen bestrijden. De mensen die dit doen hebben iets in zich zitten dat ze boos maakt en worden daarin gevoed door desinformatie."