OMT-lid Marc Bonten vergadert morgen over lockdown: 'Het zal gaan over kleine stapjes'

© RTV Utrecht
UTRECHT - OMT-lid Marco Bonten is voorzichtig optimistisch over de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus. De microbioloog van het UMC Utrecht ziet een trendbreuk met eerdere golven. "Deze variant is anders. Er belanden minder mensen op de intensive care in Denemarken en Engeland en dat lijkt ook in Nederland het geval te zijn. Scenario's met ongelofelijk veel opnames zijn onrealistisch gebleken."
Betekent dit het einde van de lockdown? Bonten benadrukt dat hij daar niet over gaat. "Morgen vergadert het Outbreak Management Team en dan zullen we advies uitbrengen. Het doel van het OMT is om overbelasting van de zorg te voorkomen en kwetsbaren te beschermen, maar het uiteindelijke besluit ligt echt bij het kabinet en dat is geen makkelijke afweging met alle belangen in de maatschappij. Iedereen is de maatregelen meer dan beu en dat is begrijpelijk."
"Wat het OMT-advies ook wordt, het zal gaan over kleine stapjes", wil Bonten wel kwijt. "We moeten gaan nadenken welke eerste stappen we kunnen nemen en wanneer we ons voldoende senang voelen om dit te doen. In juni en september hebben we meteen grote stappen gezet om daar later weer op terug te moeten komen. Dat zijn toch wel een beetje de lessen die we moeten leren."
Interview met OMT-lid Marc Bonten op Radio M Utrecht
De nieuwe minister Ernst Kuipers heeft al laten weten dat hij weinig ruimte ziet om eind deze week te versoepelen. Het aantal positieve testen loopt nog hard op en het is onduidelijk wat dat voor de ziekenhuizen en andere sectoren gaat betekenen, aangezien door de besmettelijke omikronvariant heel veel mensen tegelijk uitvallen. Ook is onbekend of er een mogelijke versoepeling van de quarantaineregels komt om te voorkomen dat bepaalde sectoren plat komen te liggen.
Vrijdagavond wordt tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en de kersverse minister van Volksgezondheid duidelijk welke maatregelen worden genomen.