Utrechtse fotograaf blikt terug op bordesfoto: 'Zij vinden het wel een toneelstukje, dus je moet alert zijn'

Werry Crone (helemaal rechts) op de trap foto's aan het maken.
Werry Crone (helemaal rechts) op de trap foto's aan het maken. © NOS
UTRECHT - Let je het meest op de gezichten, de houding of toch de lichtinval? Of is toch het overzicht of een bijzonder momentje het belangrijkste? Je merkt het misschien al, maar je moet op heel veel dingen letten als je groepsfoto's maakt. Al helemaal als het de nieuwe bordesfoto van het net beëdigde kabinet betreft en dat is nu net wat de Utrechtse fotograaf Werry Crone gisteren heeft gedaan.
"De bordesfoto op zich was dit jaar best saai. De afstand tussen de bewindslieden moest verantwoord zijn. Maar ze hadden ook wel duidelijk afgesproken met elkaar dat ze niet in een holadijee-stemming gingen staan", vertelt hij. "Dus het was geen feestje, dat straalde het dit jaar niet uit."
De bordesfoto van Rutte IV.
De bordesfoto van Rutte IV. © ANP

Opvallende outfit

Dat was niet voor niks natuurlijk. Het duurde en duurde maar voordat er überhaupt een kabinet kwam en de hele coronapandemie werpt natuurlijk ook een schaduw over het proces. "Wij stonden op dezelfde afstand als de vorige keer hoor. Maar je hebt niet meer een super telelens nodig. Dat scheelt ook wel weer."
Hoewel er dus geen vrolijke feeststemming heerste, waren er wel een paar feestelijke, met name opvallende, outfits te zien. Crone: "Eén uitbundige jurk van mevrouw van Gennip die roze-achtige jurk viel wel op. Vorige keer had Hugo de Jonge opvallende schoenen en nu niet. Dat was de vorige keer natuurlijk opvallend."

Ervaring

De Utrechtse Crone is geen nieuwkomer in de wereld van fotografie. Hij heeft jaren ervaring en weet dan ook precies hoe zo'n dag van de beëdiging van een nieuw kabinet verloopt.
Crone: "Mijn eerste keer was in 1981. Zo'n dag is eigenlijk een drietrapsraket. Je hebt het bordes, daarna krijg je de overdracht op de verschillende ministeries, en je krijgt aan het einde van de middag de eerste officiële ministerraad. En dan zit het er om 17.00 op."
Na afloop van de bordesfoto.
Na afloop van de bordesfoto. © ANP
Maar je moet ook goed voorbereid zijn op onverwachte situaties zegt hij. "De eerste keer ging het onverwachts naar binnen, naar de hal van Paleis Huis Den Bosch en toen mochten de trapjes niet mee vanwege het mooie parket natuurlijk. Het was gelijk heel rommelig omdat de regie weg was. Daar waren ze niet zo blij mee want de bordesfoto is een foto die jarenlang mee moet."
Trots op zijn werk is hij zeker. Hij houdt daarom een plakboek bij van alle bijzondere en voor hem dierbare foto's die hij heeft gemaakt. "Kijk zij vinden het toch wel een heel leuk toneelstukje. Dus waar je altijd alert op moet zijn, is als ze teruglopen dat er iemand omdraait en zwaait naar ons. Dat is al een paar keer voorgekomen en dat moet je wel hebben. Het is jammer als je dat nou juist mist."