Bekennende drugsverdachte geeft inkijkje in wereld van piepjonge Utrechtse dealers

© Pixabay
UTRECHT/VLEUTEN - "Het is best bijzonder dat verdachten in drugszaken een bekentenis afleggen en niet voortdurend een beroep doen op hun zwijgrecht." Dat benadrukte de officier van justitie vanochtend tijdens de rechtszaak tegen een 19-jarige jongen uit Vleuten, die wordt verdacht van het dealen van harddrugs.
De verdachte heeft bekend dat hij meerdere Utrechtse jongens aanstuurde die voor hem harddrugs bij klanten afleverden. Ook had hij verschillende adressen waar bij cocaïne en heroïne bewerkte en gereedmaakte voor de verkoop. Dat was om het risico te spreiden als er een adres wegviel, verklaarde hij vanochtend in de Utrechtse rechtbank.
Ik was de grote jongen, stuurde de anderen aan. Zij zijn geen mededader, maar medeplichtig.
Verdachte

Drugstelefoon

De politie kwam de verdachte op het spoor nadat vorige zomer zijn telefoonnummer opdook in het onderzoek naar een andere drugszaak. De politie luisterde de jongen af en volgde hem als hij in de stad drugs afleverde of dat door anderen liet doen. Omdat hij geen rijbewijs heeft liet hij zich door iemand rijden. De politie ontdekte ook dat hij drugs "kookte" in de woning van een verslaafde medeverdachte aan de Paranadreef in Utrecht.
Hij gebruikte daar altijd blauw plastic om bolletjes in te pakken, bij andere mensen thuis andere kleuren, vertelde hij. Volgens de politie werd er behoorlijk wat gemaakt en verkocht. "Ongeveer 300 gram per week, dat hangt van het budget af", verklaarde hij. Hij zou drie of vier keer per dag op pad zijn gegaan. Hoeveel hij per dag verkocht, wist hij niet precies, maximaal voor een paar honderd euro.

Goed verdiend

Toen hij uitlegde dat hij voor 500 tot 600 euro per maand aan drugs inkocht, merkte de rechter op dat hij dan toch behoorlijk moet hebben verdiend aan de handel. Maar daar wilde de dealer niets over zeggen. Hij vertelde ook dat hij zijn bezorgers niet goed kende: "Ze wisten niet precies wat het was. Ik was de grote jongen, stuurde de anderen aan. Zij zijn geen mededader, maar medeplichtig."
Hij kon geen werk vinden en had al vaak tevergeefs gesolliciteerd, vertelde hij. Om makkelijk geld te kunnen verdienen had hij toen bewust voor de drugshandel gekozen. Achteraf gezien was het een domme keuze, concludeerde hij, maar hij wil daarvoor wel zelf alle verantwoordelijkheid nemen.
Ik ben bereid te stoppen met wat ik heb gedaan. Daarom heb ik ook bekend. Ik wil zeggen dat ik er voor altijd mee kap en het goeie pad op ga.
Verdachte

Straatdealers opgepakt

Het afgelopen jaar zijn in de stad Utrecht bij verschillende acties van politie en OM veertien jonge straatdealers aangehouden. Samen met de gemeente wordt geprobeerd te voorkomen dat deze jongeren verder afglijden in de zware criminaliteit. Daarvoor wordt voor de verschillende jonge verdachten een Persoons Gerichte Aanpak ontwikkeld. Ook de bekennende dealer uit Vleuten heeft een PGA-begeleider van de gemeente.
Daarnaast werken politie, justitie en gemeentes onder meer met de reclassering en jeugdzorg samen in het project Straatwaarde,

Gevangenschap valt zwaar

De verdachte maakte in de rechtbank een wat afwezige indruk. Zijn moeder ligt sinds kort met hartklachten in het ziekenhuis en zijn vader geeft hem daarvan de schuld, legde zijn advocaat uit. Hij vertelde aan het einde van de zitting dat de drie maanden voorarrest in de gevangenis van Veenhuizen hem zwaar zijn gevallen.
Zijn advocaat benadrukte dat contact met zware criminelen tijdens een langdurige gevangenisstraf een negatieve invloed op haar cliënt kunnen hebben. "Ik ben bereid te stoppen met wat ik heb gedaan. Daarom heb ik ook bekend. Ik wil zeggen dat ik er voor altijd mee kap en het goeie pad op ga", zei de verdachte tegen de rechters.

Vertrouwen

De officier van justitie heeft er alle vertrouwen in dat de jonge drugsdealer de negatieve spiraal wil doorbreken. Hij eist 210 dagen gevangenisstraf, waarvan 114 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daardoor kan de jongen na de uitspraak over twee weken vrijkomen.
De jongen moet onder toezicht van de reclassering zoeken naar een baan of opleiding en mag geen contact hebben met medeverdachten. Ook zou in de gaten moeten worden gehouden of hij geen extra telefoons in zijn bezit heeft waarmee hij een nieuwe dealerlijn zou kunnen beginnen. Voor elke overtreding moet hij twee weken zitten, vindt het OM.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om het vonnis te bepalen en doet maandag 24 januari uitspraak.