Utrechtse plofkraakverdachten voor rechter na afluisteroperatie: 'A2-racer testte Audi tijdens fatale rit'

© Koen Laureij
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Vijf mannen en een vrouw staan woensdag voor de rechter voor het voorbereiden van plofkraken. Een dodelijke explosie in Overvecht en een fatale crash op A2 worden gelinkt aan de groep.
Een van de verdachten is de 23-jarige Marco van D. uit Utrecht, die vorige maand tot drie jaar celstraf werd veroordeeld voor het doodrijden van een jonge vrouw op de A2 bij Nieuwegein. Hij wilde toen niets zeggen over de plofkraken, maar duidelijk was dat het Openbaar Ministerie van plan was om hem ook daarvoor te vervolgen
Toen de Utrechter met een snelheid van 265 kilometer per uur de auto van het slachtoffer op de A2 ramde, was hij een in Duitsland gehuurde Audi aan het testen voor plofkraken in Duitsland, denkt het Openbaar Ministerie.

Afluisterapparatuur

Van D. en de drie andere inzittenden vluchtten na de fatale crash en spraken daarna in de auto van een van hen over het ongeluk. In die auto zat afluisterapparatuur, omdat de politie al bewijs voor het plegen en voorbereiden van plofkraken verzamelde. De vier inzittenden werden dezelfde avond nog aangehouden.
Samen met vijf anderen wordt Van D. nu vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, het stelen van snelle auto's en het bezit van onder meer gasflessen en jerrycans om mogelijk geldautomaten op te blazen.

Proefpinautomaat

De verdachten komen uit Utrecht, Nieuwegein en Den Bosch (21-31 jaar). Ze worden ook gelinkt aan de vondst van een complete pinautomaat in een bedrijfspand in de Utrechtse wijk Overvecht. Die was aangeschaft om als proefopstelling te dienen voor het opblazen van deze machines, stelt het Openbaar Ministerie. Hierbij viel 5 september 2020 ook een dode.
Woensdag staan de zes verdachten voor het eerst voor de rechter in een zogeheten regiezitting, waar verzoeken tot nader onderzoek worden besproken. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.