Nieuw kabinet op het bordes: Utrechtse bestuurders beëdigd door koning

© ANP
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - In Den Haag zijn de Utrechtse bestuurders Hanke Bruins Slot (CDA) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie) beëdigd door koning Willem-Alexander. De politici nemen voor het eerst plaats in een regering: Bruins Slot is vanaf nu minister in kabinet Rutte IV en Van Ooijen staatssecretaris. Utrechter Dennis Wiersma neemt ook in de regeringsploeg plaats, net als de Utrechtse Alexandra Van Huffelen. Hij als minister, zij als staatssecretaris. Beiden maakten ook deel uit van het vorige kabinet.
Na de beëdiging gaan de bewindspersonen naar hun nieuwe ministerie om het werk van hun voorganger over te nemen. Dat is een ingewikkelde puzzel, want sommige ministers vertrekken op het ene ministerie en komen op een ander terug. Ook is de portefeuilleverdeling anders dan in Rutte III.
Van Huffelen staat helemaal rechts, met de witte laarzen.
Van Huffelen staat helemaal rechts, met de witte laarzen. © ANP

Overdracht

Voorgangers ontvangen hun opvolgers meestal met een glaasje champagne en in ieder geval met een overdrachtsdossier. Daarin staan alle zaken die ze vanaf hun eerste werkdag moeten weten over hun portefeuille. Het is een soort introductie voor nieuwe bewindslieden.
De ministersploeg komt vervolgens bij elkaar voor hun eerste echte ministerraad. Afgelopen zaterdag hadden ze ook al overleg, maar toen waren zij nog niet beëdigd en officieel dus nog geen minister.

Portefeuille

Hanke Bruins Slot was voor haar installatie gedeputeerde voor het CDA met onder andere Natuur, Landbouw, Bodem & Water en Sport en Bestuur in haar portefeuille. In het nieuwe kabinet is zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het is nog niet duidelijk wie haar in Gedeputeerde Staten gaat vervangen. Commissaris van de Koning Hans Oosters liet eerder al weten dat die zoektocht vandaag, 10 januari, gaat beginnen.
Maarten van Ooijen (31) gaat aan de slag als staatssecretaris voor Jeugd en Preventie. Hiervoor was hij wethouder in de stad Utrecht. Hij wordt opgevolgd door Rachel Streefland, die op dit moment nog fractievoorzitter van de ChristenUnie is in de gemeenteraad.
Utrechter Dennis Wiersma neemt ook in de regeringsploeg plaats, hij is minister van Primair en Voortgezet Onderwijs. Hiervoor was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vorige kabinet van premier Rutte. Alexandra Van Huffelen, ook woonachtig in Utrecht, hield zich als staatssecretaris bezig met de afhandeling van het toeslagenschandaal en gaat zich nu richten op de portefeuille Koninkrijksrelaties en Digitalisering.