Utrechtse partijen willen oplossing voor tekort aan sporthallen in de stad

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Het tekort aan sportruimtes voor de verenigingen in de stad Utrecht zorgt voor steeds meer problemen. Dat concluderen verschillende partijen in de gemeenteraad, die bij het college aandringen op een oplossing. Vorige week bleek dat basketbalvereniging Utrecht Cangeroes plotseling haar ruimte kwijt is in Overvecht. De basketballers zullen daardoor voortaan minder kunnen trainen.
Dat Utrecht Cangeroes niet meer terecht kan in de David Lloydhal in Overvecht, kwam vorige week als een complete verrassing voor voorzitter Theo Slaats. De eigenaar van de sporthal kiest ervoor om padelbanen te realiseren en daar past een basketbalvereniging niet bij. "De gevolgen voor de Cangeroes zijn groot", zegt voorzitter Slaats. "Dat betekent minder basketballen, minder trainen en op zoek gaan naar een andere oplossing. En die zijn in de stad niet zo heel eenvoudig. Er is een groot tekort aan zaalruimte."
Utrechtse basketballers op zoek naar een nieuwe sporthal
De club gaat samen met Sport Utrecht kijken of ze juridische stappen kunnen ondernemen, maar in de tussentijd zitten ze dus met een probleem, want nu kunnen ze alleen trainen op hun andere locatie in de wijk Lunetten en die is niet groot genoeg. Trainer Rens Meerhoff: "We gaan er wat van maken en als het niet lukt dan gaan we tegen de helft van de leden zeggen: sorry, er is geen plek. Of een nieuwe hal bouwen of iets dergelijks."
Trainen kan op het moment al niet vanwege de coronamaatregelen, maar als er wel weer gesport mag worden trainen de veertig teams van Utrecht Cangeroes al gauw twee of drie keer per week om goed in vorm te zijn voor de wedstrijden. Dat trainen zullen ze dus voor een deel buiten moeten doen als dat kan, zolang er geen alternatief is gevonden voor de David Lloyd sporthal.

Nieuwe sporthallen

Bert van Steeg van het CDA in de gemeente Utrecht maakt zich er boos om. De sport is een ondergeschoven kindje bij de gemeente, vindt hij. "Je ziet heel vaak dat sportverenigingen al moeilijk contact krijgen met de gemeente. Ook de Utrecht Cangeroes kregen pas op een heel laat moment contact en dan zie je nu dat je in de problemen komt als vereniging."
Het is niet de eerste keer dat het misging op sportgebied. Zo is er veel gedoe geweest om de verdeling van de velden op Sportpak Overvecht Noord tussen voetbalvereniging EDO en de Utrechtse Rashonden Vereniging. Ook zij hadden ruimtegebrek en verweten de gemeente traag handelen.
Volgens Van Steeg moet er een structurele oplossing komen voor de sport in Utrecht. "Ik denk dat overal waar we bouwen dat sport nog nadrukkelijker een onderdeel kan zijn van de besluiten die we nemen." En hij wordt gesteund door veel partijen in de raad zoals ook door collega Has Bakker van D66.
"Het is nu zaak dat de Cangeroes worden geholpen in het vinden van een noodoplossing. Maar we zullen met de nieuwe wethouder Streefland ook het debat moeten voeren hoe we in de toekomst dit soort situaties voorkomen. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk Utrechters in beweging kunnen komen en lekker kunnen sporten, dan zijn voldoende hallen en velden noodzakelijk."
De partijen hebben schriftelijke vragen opgesteld en dringen aan op een debat in de gemeenteraad. Dat komt dus op het bordje van Rachel Streefland van de ChristenUnie. Zij is de nieuwe wethouder Sport ter vervanging van haar partijgenoot Maarten van Ooijen die zichzelf sinds vandaag staatsecretaris van Jeugd en Preventie mag noemen.