Utrechtse verdachte A2-incident weer vrij wegens gebrek aan bewijs

© Koen Laureij
UTRECHT - De 36-jarige man uit Utrecht die is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het incident op A2, is weer vrij. De politie heeft niet genoeg bewijs om hem langer vast te houden. Dat meldt het Landelijk Parket vanmiddag.
De Utrechter blijft formeel wel verdachte, maar de 'verdachte situatie lijkt toeval te zijn', twittert het Landelijk Parket. Er blijkt onvoldoende bewijs te zijn om het voorarrest te verlengen, laat een woordvoerder van het OM weten.
Het onderzoek naar het incident op de A2 loopt nog wel. De man wordt daarom nog steeds formeel verdacht van het voorbereiden van een misdrijf, waar acht jaar of meer jaar gevangenisstraf op staat, aldus de woordvoerder.
Afgelopen donderdag werd de A2 tussen Maarssen en Breukelen tijdelijk afgesloten door de politie vanwege een 'verdachte situatie'. Al vrij snel werd een 36-jarige verdachte uit Utrecht aangehouden. Later bleek dat het te maken had met een bedreigende situatie rond misdaadjournalist John van den Heuvel.
In de auto van de Utrechter die donderdag werd aangehouden op de A2 zijn een bivakmuts en meerdere telefoons gevonden. Het ging onder meer om een cryptotelefoon, die vaak gebruikt wordt door criminelen, zei Van den Heuvel zaterdagavond in RTL Boulevard.
De advocaat van de verdachte liet zaterdag weten dat haar cliënt niet in de gaten had dat Van den Heuvel in de auto zat. Hij reed volgens haar te hard en "misschien ook te dicht op auto's". Volgens Veerle Hammerstein heeft haar cliënt vanaf het begin verklaard dat hij van zijn werk kwam. Na een stopteken van de politie zou hij meteen zijn gestopt. Hij "heeft meegewerkt aan het onderzoek", aldus de advocaat. "In zijn auto zijn geen strafbare goederen aangetroffen."

Marengo-proces

Volgens diverse media komt de verdachte voor in het dossier van het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan T. uit Vianen. Het zou gaan om Mourad O., die in het voorjaar van 2021 verhoord is als getuige in Marengo. Hij beriep zich toen op zijn verschoningsrecht en zweeg.
Van den Heuvel wordt beveiligd in verband met zijn werk voor onder meer De Telegraaf. Eind 2018 liep hij zodanig veel gevaar dat hij drie maanden niet aan de slag kon bij RTL Boulevard, waar hij duiding geeft rondom misdaadzaken. Ook na de moord op zijn collega Peter R. de Vries afgelopen zomer verscheen hij enige tijd niet in het programma.
Van den Heuvel is vandaag door de politie op de hoogte gebracht van de redenen om de man vrij te laten. "Mij is verteld dat er onvoldoende bewijs is tegen de verdachte maar dat het onderzoek wordt voortgezet. Ik wacht de verdere ontwikkelingen af", zegt hij in een reactie.