Weggestuurde SP'ers beginnen nieuwe partij en doen mee aan verkiezingen in Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Voormalig SP-leden uit Utrecht die door hun partij geroyeerd werden, zijn een nieuwe politieke partij begonnen. Met deze partij, die Socialisten Utrecht is genoemd, doen ze mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Socialistische Utrechters kunnen daardoor bij de komende verkiezingen kiezen uit twee partijen, want ook de SP Utrecht liet vandaag weten gewoon mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Dat de geroyeerde SP-leden plannen hadden voor een eigen partij, bleek al eerder. Om zeker te kunnen zijn van deelname aan de verkiezingen, moesten zij zich eind december al registreren. Maar vanmiddag werd op een bijeenkomst definitief de knoop doorgehakt dat Socialisten Utrecht meedoet aan de verkiezingen. Het besluit werd bekrachtigd met het aanwijzen van een nieuw bestuur en de selectie van 29 socialisten voor op de kieslijst van de komende verkiezingen.
De nieuwe partij is mede-opgericht door Michel Eggermont en Floris Boudens. Zij waren oorspronkelijk lid van de SP maar werden eind oktober samen met enkele tientallen andere leden geroyeerd door het bestuur, volgens Eggermont vanwege een machtsstrijd binnen de partij.

Het landelijk bestuur wilde af van leden die ook actief waren bij voormalig jongerenorganisatie ROOD of het Marxistisch Forum. Volgens de SP moeten die organisaties gezien worden als aparte politieke partijen en is het in strijd met de partijstatuten om van twee partijen lid te zijn. De geroyeerde leden spreken tegen dat de organisaties als partij gezien moeten worden.

Lijsttrekker van Socialisten Utrecht wordt Floris Boudens. Hij was eerder nog de beoogd lijsttrekker voor de Utrechtse SP. Eggermont, nu nog Statenlid, werd vandaag gekozen als een van de bestuursleden van de nieuwe partij en staat op plek twee van de kieslijst.
Hij zegt dat Socialisten Utrecht niet een hele andere weg zal inslaan. In hoofdlijnen zal het partijprogramma lijken op dat van de SP, met hier en daar accentverschuivingen.
We denken één of twee zetels te kunnen halen.
Michel Eggermont, bestuurslid Socialisten Utrecht
Op de vraag waar de nieuwe partij zich in onderscheidt, zegt hij: "Wij staan voor authentiek links. Waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud. Waar mensen niet worden uitgesloten, iedereen mee kan doen, iedereen mee kan discussiëren."
Het conceptverkiezingsprogramma, dat op 5 februari nog besproken wordt, is grotendeels hetzelfde als dat van de SP. "Een groot deel van de schrijvers daarvan zit inmiddels bij Socialisten Utrecht", zegt Eggermont. Hij verwacht ook niet dat Socialisten Utrecht een heel nieuw electoraat zal aanspreken. Dat de partijen veel op elkaar lijken is volgens Eggermont ook niet gek, aangezien hij niet uit eigen beweging vertrok bij de SP. "Wij betreuren het enorm dat deze gedwongen scheiding op deze manier plaatsvindt."
Maar hoeveel zetels kun je halen als twee partijen in dezelfde kiesvijver vissen? "Daar zijn we heel bescheiden over", zegt Eggermont. "We denken één of twee zetels te kunnen halen. De SP heeft er nu twee."

Vol in campagnemodus

De partij moet daarvoor wel flink aan de bak, want de verkiezingen zijn al over twee maanden. Eggermont heeft daar alle vertrouwen in. Er staat volgens hem een enthousiaste groep klaar, die eerder bij de SP al veel ervaring opdeed met campagnevoeren. "Dus we komen niet nergens vandaan."
"Nu is het vooral de schouders eronder de komende ruim twee maanden om deze klus te gaan doen en te zien hoe de Utrechtse bevolking er tegenaan kijkt. Het belangrijkste voor ons is daarbij niet zozeer de tegenstelling met de SP. Het belangrijkste voor ons is het linkse authentieke geluid naar voren brengen."

SP Utrecht

Ook de SP Utrecht liet vandaag weten mee te zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Door het royement van verschillende leden moest de lokale afdeling wel opzoek naar nieuwe gezichten. Die zijn gevonden: vandaag presenteerde de partij de kandidatenlijst.
Ook is de nieuwe kandidaat-lijsttrekker bekendgemaakt. Dat wordt Yvonne Hessel. De 62-jarige Hessel werkte jarenlang bij de NS als conducteur en servicemedewerker. Onlangs ging ze met pensioen.
Ook heeft de partij een nieuw afdelingsbestuur gevormd. "Daarmee hebben we na een onrustige tijd het volste vertrouwen dat er een stabiel en sterk nieuw afdelingsbestuur komt, die actie en fractie weer goed kan combineren. De SP in Utrecht gaat op volle kracht vooruit", laat Paulus Jansen, de voorzitter van de tijdelijke bestuurscommissie, weten.