Misdaadjournalist Van den Heuvel: bivakmuts en cryptotelefoon in auto A2-verdachte

© Koen Laureij
UTRECHT - In de auto van de Utrechter die donderdag werd aangehouden op de A2, vanwege een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel, zijn een bivakmuts en meerdere telefoons gevonden. Het ging onder meer om een cryptotelefoon, die vaak gebruikt wordt door criminelen. Dat zei Van den Heuvel vanavond in RTL Boulevard.
De misdaadjournalist vertelde in het televisieprogramma ook meer over wat er voorafging aan de actie op de snelweg. "De indruk bij mijn beveiligers was dat we al gevolgd werden vanaf Amsterdam door twee motorscooters." Vervolgens kwam er een snelle auto bij, en daarna mogelijk nog één.
Zelf had hij in eerste instantie niet door dat er een dreigende situatie was, omdat hij aan het bellen was. Wel merkte hij dat er steeds harder en ook ruw gereden werd. Pas op de snelweg kreeg hij door wat er speelde, toen zijn beveiligers lieten weten dat ze niet hun weg richting het zuiden zouden vervolgen, maar dat ze voor de veiligheid naar een politiebureau gingen.
Volgens Van den Heuvel gebeurt het wel vaker dat zijn mini-konvooi met beveiligers aandacht trekt van andere weggebruikers, maar die druipen doorgaans af als de politie aangeeft dat er afstand gehouden moet worden. De aangehouden verdachte deed dat niet, en bleef het konvooi volgen toen zij snelheden van meer dan 200 kilometer per uur haalden.

'Misverstand'

De advocaat van de 36-jarige verdachte uit Utrecht zei eerder vandaag dat er mogelijk sprake is van een misverstand. Hij wist volgens advocaat Veerle Hammerstein niet dat Van den Heuvel in de auto zat. Wel zou de man te hard en mogelijk te dicht op andere auto's gereden hebben.
Hammerstein benadrukte verder dat de man na een stopteken van de politie direct zijn auto heeft stilgezet en dat hij volledig meewerkt aan het onderzoek. Ook zou er niets strafbaars in de auto gevonden zijn.
Het hebben van een bivakmuts of cryptotelefoon is inderdaad niet strafbaar, zegt Van den Heuvel. Maar hij noemt het wel opvallend. "Het is volgens mij niet heel koud, waarom zit jij in een auto met een bivakmuts?" Ook het argument dat de man meerdere telefoons nodig had voor zijn werk als vertegenwoordiger, gelooft Van den Heuvel niet.
"Ik denk niet meteen aan een aanslag, maar ik vind het wel een raar verhaal. De dingen die in de auto zijn gevonden en de achtergrond van de verdachte zijn niet heel geruststellend", zegt Van den Heuvel verwijzend berichten in de media dat de naam van de verdachte ook zijdelings voorkomt in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan T.
Afgelopen vrijdag is de Utrechter voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat hij langer vast blijft zitten.