Utrechtse moeder verdacht van mishandeling, verwaarlozing en opsluiting van 3 kinderen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Bijna drie jaar geleden werd een 45-jarige alleenstaande moeder uit Utrecht Overvecht aangehouden op verdenking van stelselmatige mishandeling van haar 6-jarige dochtertje en twee oudere zoons. Ze zat een maand vast en de kinderen werden uit huis geplaatst. Na al die tijd moest zij zich uiteindelijk vandaag pas verantwoorden voor de rechter. Veel te laat, vond ook de officier van justitie.
Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw van jarenlange lichamelijke en geestelijke mishandeling van haar dochtertje. Het kind zou zijn geslagen en geknepen en kreeg onvoldoende eten en drinken van haar. Ook werd zij niet gewassen en droeg zij te kleine kleren en schoenen. Ze zou elke nacht in haar kamer zijn opgesloten en vaak niet naar school zijn gegaan. Met haar broers zou in het verleden hetzelfde zijn gebeurd.

Zoons waarschuwen politie

In de nacht van 1 op 2 maart 2019 staat de politie bij de vrouw voor de deur. De agenten zijn gebeld door een van haar zoons, die bang is voor het gedrag van zijn moeder. Hun zusje zou de hele dag opgesloten hebben gezeten in haar slaapkamer. De vrouw is volgens de agenten dronken en krijgt te horen dat zij haar kinderen met rust moet laten. Maar als de jongens opnieuw bellen gaan de agenten naar binnen.
De agenten treffen volgens het OM een vies huis aan met bedorven voedsel in de koelkast. Overal staan lege drankflessen. Moeder is niet meer aanspreekbaar. Het dochtertje is vies en draagt een rompertje dat geschikt is voor baby's van hooguit negen maanden. Zij is blij als ze op het politiebureau kan douchen. Als zij hoort dat zij ergens anders naartoe gaat, zegt zij volgens de officier van justitie: "Dit is de beste dag van mijn leven."
Als politie niet had ingegrepen, was er nog steeds een huilend meisje dat geen verhaaltjes hoorde voor het slapen maar boos geschreeuw.
Officier van justitie

Hulp nodig

Het meisje wordt bij een pleeggezin ondergebracht en de broers gaan op zichzelf wonen. Hun moeder krijgt een contactverbod opgelegd. Haar zoons ziet zij niet meer. Het dochtertje mag zij een keer per week onder begeleiding bezoeken, maar vanwege corona is dat in 2020 teruggebracht naar een keer per maand. De vrouw krijgt een behandeling voor haar problemen en drinkt volgens de reclassering geen druppel meer.
De zoons belden destijds de politie, omdat zij vinden dat hun moeder hulp nodig heeft. Zij willen hun zusje beschermen tegen verdere mishandeling. Hun moeder wil wel voor de kinderen zorgen, maar kan het niet. Na de dood van hun vader, vijf jaar geleden, ging zij steeds meer drinken. Vooral hun vader zou gewelddadig zijn geweest. De vrouw is in het verleden twee keer met haar kinderen het huis ontvlucht.

Ontkenning

In de rechtbank ontkende de vrouw vandaag alle beschuldigingen. Zij werd in de rechtbank bijgestaan door een doventolk, omdat zij erg slechthorend en slechtziend is. Dat zou de reden zijn dat de politie dacht dat zij dronken was. Van haar zoons zegt zij dat zij mentaal en psychisch niet in orde zijn; ze zijn allebei autistisch. Ze zouden hun moeder vals beschuldigen uit frustratie over vroegere mishandelingen door hun overleden vader.
Maar uit verklaringen van buren en leraren blijkt volgens de officier van justitie dat er al eerder signalen waren dat er iets mis was met de verzorging van de kinderen. De jongens zeggen dat zij vooral door hun vader maar ook door hun moeder werden mishandeld. De broers werden tegen elkaar uitgespeeld en de jongste kreeg regelmatig te horen dat hij een waardeloos persoon was, van wie niemand ooit zou houden.
Ik overwoog de dood als een alternatief dat beter was. Ze zeiden dat ik een idioot was, gingen uren door.
Oudste zoon over ouders

Opgesloten

Voor straf werden de jongens op hun slaapkamer opgesloten met een schuifslot op de deur, als moeder dronken was of een kater had. Zij zeggen dat zij hun zusje de zorg probeerden te geven die zij van hun moeder niet kreeg. De vrouw zou veel tegen haar dochter hebben geschreeuwd en haar hebben gekleineerd. Het kind huilde vaak langdurig als zij opgesloten was of gooide voorwerpen tegen de deur, zegt het OM.
De slechthorende Utrechtse beweerde echter dat zij haar kinderen 's avonds en 's nachts opsloot voor hun eigen veiligheid. Als zij uit bed zouden komen en van de trap zouden vallen, zou hun moeder dat niet horen. Door te roepen flitste er een lamp op in de slaapkamer van hun moeder, die dan zou gaan kijken wat er aan de hand was.

Geweldsspiraal

Door te liegen en geen openheid van zaken geven, maakt de verdachte het moeilijk om zich te laten helpen, vond de officier van justitie. "Zij ontkent alles, maar als politie niet had ingegrepen, was er nog steeds een huilend meisje dat geen verhaaltjes hoorde voor het slapen maar boos geschreeuw", betoogde de officier. Zij erkende wel dat de vrouw veel te lang heeft moeten wachten op de afhandeling van haar zaak.
De vrouw was in haar jeugd zelf ook slachtoffer van ernstige mishandeling en is volgens het OM in een "giftige geweldsspiraal" beland. Het OM eist 29 dagen celstraf, maar die heeft zij al in voorarrest gezeten. Daarnaast eist het OM 240 uur taakstraf, waarvan 100 uur voorwaardelijk. Een nieuw contactverbod zou vijf jaar moeten duren, tenzij de hulpverleningsinstanties in het belang van de kinderen een uitzondering willen maken.
Je wordt beschuldigd van iets dat je niet hebt gedaan en hebt de hoofdprijs al betaald.
Advocaat over cliënte

Mosterd na de maaltijd

Volgens haar advocaat is de verklaring van de vrouw wel degelijk geloofwaardig. Zij vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te spreken. De opsluiting van de oudste zoon zou bovendien verjaard zijn. De strafeis noemde de advocaat mosterd na de maaltijd. "Je wordt beschuldigd van iets dat je niet hebt gedaan en hebt de hoofdprijs al betaald", vond zij. Daarmee doelend op de kinderen die uit huis waren geplaatst.
Verder is de vrouw volgens de reclassering bijna klaar met haar behandeling en drinkt zij geen druppel meer. Een werkstraf zou zij door haar lichamelijke beperkingen niet kunnen uitvoeren, vindt de verdediging.
De rechtbank neemt vier weken de tijd om tot een oordeel te komen en doet op 4 februari uitspraak.