Zolderkamer over? Neem een jongere in huis!

UTRECHT - De stichting Kamers met Aandacht zoekt mensen die hun zolderkamer of omgebouwde garage willen verhuren aan jongeren die uit de jeugdzorg zijn uitgestroomd. Marjolein Buurman: "Wij zoeken eigenlijk een thuis voor jongeren tussen de 18 en 23. Soms een tuinhuisje, soms alleen een kamer. Het gaat niet alleen om de kamer, maar ook om de aandacht die de jongeren op deze manier krijgen."
Marrie Steendam over het verhuren van haar zolderkamer
Eén van die verhuurders is Marrie Steendam. Ze woont alleen en heeft lang in het speciaal onderwijs gewerkt. Heel lang hoefde ze er niet over na te denken. "Eind 2019 heb ik me aangemeld. Ik werd ziek en kon mijn werk niet meer doen, dus ik wilde graag iets anders betekenen voor iemand. En op deze manier is het ingebed in een organisatie, ik kan alles met de stichting Kamers met Aandacht bespreken."

Ze verhuurt haar zolderkamer aan een jonge vrouw van 19. "Natuurlijk zijn er nadelen, je moet wat privacy inleveren. Zo deel ik nu dus wel de badkamer met haar. En heb ik ook een keukentje geplaatst en de elektra aangepast. Maar er zijn ook veel voordelen. Ik geef iemand een thuis en ik speel daar een rol in, dat geeft mij een goed gevoel. En er is reuring in huis, ik woon alleen, de kinderen zijn uitgevlogen, dus je hebt wel iemand waar je mee kan praten."
Marjolein Buurman over de stichting Kamers met Aandacht
De stichting kijkt eerst of er ook echt een match is. Zowel de jongeren als ook de verhuurders worden tijdens het hele traject begeleid. En ook van tevoren wordt er goed gekeken welke jongeren zelfstandig op deze manier kunnen wonen. Marjolein Buurman: "Er rust een taboe op jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Maar ze zijn net als mijn eigen kinderen. Ze hebben thuis vaak een nare situatie meegemaakt, ze hebben soms een trauma, maar ze moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als er teveel psychische problematiek is, dan past dat niet in het zelfstandige wonen."
De jongeren worden daarnaast één keer per week ambulant begeleid en zowel met de verhuurder als de jongere is er een uitgebreide intake voordat ze aan elkaar gekoppeld worden. In de drie jaar dat de stichting bestaat, hebben zich al 270 verhuurders aangemeld.
"Dat betekent niet dat alle verhuurders ook geschikt zijn", vertelt Marjolein. "Soms vragen mensen veel te hoge huren voor een kamer, maar dan gaan we niet met hen in zee. Belangrijk is ook de vraag hoeveel aandacht mensen willen schenken. En wat voor aandacht, wil je dat de jongere mee-eet bijvoorbeeld? Of juist niet?"

De huurder van Marrie Steendam vraagt haar vaak om advies. "Rust en duidelijkheid is belangrijk als je iemand in huis hebt. Dat moet je kunnen bieden. Maar ze heeft het vooral nodig om haar verhaal kwijt te kunnen. En je kan levenservaring doorgeven. De fiets repareren bijvoorbeeld, laatst was alleen een windscherm eraf, voor haar was dat een groot probleem, voor mij is het een fluitje van een cent om dat weer vast te zetten. Of afvalscheiden, ze wist niet hoe dat moest en ik kan haar dat dan uitleggen. Dan is ze heel trots dat ze weer iets heeft geleerd."
Het is de bedoeling dat de jongeren voor een paar jaar een onderkomen hebben. Marjolein Buurman: "We lossen hier de woningnood niet mee op, maar je kan de jongeren wel helpen om die eerste twee, drie jaar rust te vinden zodat ze daarna zelf op zoek kunnen naar een eigen huisje."