Margreet bij Diergeneeskunde: hoe de eerste studenten 200 jaar geleden naar Utrecht kwamen

UTRECHT - Een nieuwe serie. Margreet loopt de komende weken mee op de enige opleiding voor Diergeneeskunde in Nederland aan Universiteit Utrecht. Ze bezoekt onder andere de paardenkliniek, loopt mee op de afdeling kankeronderzoek en probeert te 'helpen' op de boerderij. Aflevering één gaat over de bijzondere geschiedenis van 200 jaar Diergeneeskunde
Tweehonderd jaar geleden streken de eerste studenten Diergeneeskunde neer in Utrecht. Niet op het Science Park, waar honderden studenten tegenwoordig hun studie volgen, maar op een zolderkamer aan het eind van de Biltstraat. En er veranderde meer, de afgelopen 200 jaar ...
Margreet over de bijzondere geschiedenis van 200 jaar Diergeneeskunde

Het begin van de opleiding

"In vergelijking met de studie voor artsen, heeft het heel lang geduurd voor er een opleiding voor dierenartsen kwam", begint bijzonder hoogleraar Diergeneeskunde in Historische en Maatschappelijke Context Peter Koolmees zijn rondleiding over het oude Veeartsenijcomplex. "Twee factoren bepaalden dat de opleiding er kwam: Uitbraken van besmettelijke dierziekten, in de 18e eeuw was dat runderpest, en de rol van het leger. Tot de Tweede Wereldoorlog werd iedere oorlog te paard gevoerd. Er waren dus paardenartsen nodig, om die legerpaarden gezond te houden."

Van nuts- naar gezelschapsdieren

Rond 1970 was het bijna gedaan met de landbouw- en legerpaarden. Ze werden zelden meer gebruikt. Dat zóu het eind van de paardenkliniek geweest kunnen zijn, ware het niet dat toen het fenomeen 'paardenmeisjes' op kwam en paardengeneeskunde snel weer in de lift zat. Ook komen er in de loop van de vorige eeuw steeds meer gezelschapsdieren. Nederlanders krijgen meer geld en vrije tijd en die tijd besteden ze graag aan hun huisdieren.
In 1988 verlaat de faculteit het terrein aan de Biltstraat. Het gebied is te klein geworden en de nieuwe omliggende woonwijken zijn niet allemaal evenblij met de overlast van stank en dieren in de buurt. Als één van de eerste opleidingen verhuizen ze naar de het Science Park op de Uithof. In de komende uitzendingen ziet u wat Margreet daar allemaal op het nieuwe terrrein tegenkomt.