Utrecht merkt dat traditionele boom terrein verliest aan kunstboom: 'Voorheen zamelden we meer in'

UTRECHT - Staat jouw kerstboom nog of is hij al lang verdwenen? Hoe dan ook, het is vandaag Driekoningen en dat betekent traditiegetrouw dat alles eigenlijk opgeruimd moet worden. Een drukke periode voor de gemeente Utrecht, zij verwachten de komende weken 40.000 duizend kerstbomen in te zamelen.
In de stad zijn in totaal veertig verzamelpunten waar mensen hun boom naar toe kunnen brengen. De bomen worden daar iedere dag opgehaald, maar er zijn ook nog andere opties.
Utrecht verwacht de komende weken 40.000 kerstbomen in te zamelen
Waar kun je je boom allemaal inleveren? Check het hier.
"We hebben ook de gft-routes van volgende week en de week erna die worden gereden, daar mag men ook de boom bij aanbieden", vertelt Nico Steenbeek, hij is vanuit de gemeente verantwoordelijk voor de kerstbomeninzameling. "En dan nog zijn er her en der wat zwerfbomen. Die worden dagelijks door onze veegdienst, als ze gezien worden, opgehaald. Daar proberen we zoveel mogelijk kerstbomen mee te vangen, en dat lukt aardig."
Tot en met 30 januari kunnen Utrechters de kerstboom inleveren op een kerstboom inzamelpunt. Van 10 tot en met 21 januari worden de bomen huis-aan-huis opgehaald.

Compost

Je zou denken dat de bomen vervolgens gewoon vernietigd worden, maar niets is minder waar. "We kunnen ze niet tot leven wekken, met een kluit sowieso niet. Maar ze gaan naar een verwerker en die heeft een procedure waardoor ze er compost van kunnen maken. Dat is altijd lastig geweest omdat kerstbomen geen regulier groen zijn omdat er te veel hars in zit, maar zij kunnen dat wel."
De gemeente ziet wel dat de traditionele boom terrein verliest aan de kunstboom. Er worden steeds minder bomen verwerkt tot compost. "Voorheen zamelden we meer bomen in, meer volume. We zien dat het afneemt, dat is al een aantal jaar. Dat is deels door de kunstboom, maar ook de leaseboom, de leenboom, de terugbrengboom en allerlei andere varianten die er zijn."
Wethouder Klaas Verschuure, die zelf ook een handje helpt met inzamelen, vindt dat toch wel een goede zaak. "Steeds meer Utrechters maken gebruik van duurzame kerstbomen, zoals het huren van kerstbomen. Vaak kunnen die na gebruik weer in de volle grond worden geplaatst om verder te groeien. Dat is een mooie ontwikkeling", zegt hij. "We weten ook dat veel mensen kiezen voor een boom die ze na de feestdagen weer weg doen. Daarom bieden we weer verschillende mogelijkheden aan, om de kerstboom in te leveren."