40 internationale pianovirtuozen treden op tijdens Liszt Utrecht: 'Nadruk minder op wedstrijdelement'

© Michiel Ton
UTRECHT - In TivoliVredenburg is de komende dagen het toneel van Liszt Utrecht, een van de belangrijkste pianoconcoursen van Europa.
Het driejaarlijkse evenement is door de pandemie al een paar keer uitgesteld. Nu is er is een online editie. Na video-audities zijn 40 pianotalenten uit 21 verschillende landen geselecteerd. Een jury gaat bepalen wie het werk van pianist en componist Franz Liszt (1811-1886) het beste uitvoert.
"De deelnemers komen uit allerlei delen van de wereld. Van Amerika tot Japan en van Afrika tot Peru", vertelt concoursdirecteur Rob Hilberink. "Ook doen er vier Nederlanders mee, helaas geen Utrechters. Maar er komt echt een goede Nederlandse generatie aan."
Wat heeft Utrecht eigenlijk met Liszt?

Op donderdag 8 december 1842 arriveerde de pianist en componist Franz Liszt in Utrecht en nam hij zijn intrek in Hotel des Pays-Bas aan het Janskerkhof. Een dag later gaf hij een sensationeel concert in de schouwburg op het Vredenburg. Hoe kwam de virtuoos, die met zijn tournees door Europa een ware Lisztomania teweegbracht, in de Domstad terecht? Hoe zag het leven er in de jaren '40 van de negentiende eeuw uit in Utrecht en in Europa? En wat vond men in Nederland van die extravagante, 31-jarige pianoleeuw?

Bron: Matthieu Heinrichs, auteur Liszt in Utrecht 1842, uitgeverij Gusto

Hilberink is blij dat het evenement nu doorgaat. "We kunnen gelukkig nog steeds in TivoliVredenburg terecht, maar nu dus alleen online. De pianisten zijn er inmiddels een beetje aan gewend, maar het is wel een ander gevoel want je krijgt niks terug uit de zaal, die energie moeten ze missen."
Liszt Utrecht heette voorheen Liszt Concours. Door de naamsverandering moet de nadruk wat minder komen te liggen op het wedstrijdelement. "Het is nog steeds een wedstrijd, we zijn op zoek naar een winnaar, maar we willen ook laten zien dat om alle pianisten gaat die meedoen en dat iedereen naar iedereen moet komen kijken." Naast een geldprijs krijgt de winnaar hulp bij het opbouwen van een internationale carrière.
Liszt Utrecht is vanaf vanmiddag tot en met zondag te volgen via deze livestream.