André Blom opent winkel met grachtenfoto's: 'Iedereen komt met de mooiste herinneringen'

UTRECHT - Eigenlijk was het openen van zijn eigen winkel een soort noodgreep. De 57-jarige fotograaf André Blom zag door corona al zijn opdrachten verdampen en besloot daarom maar zijn werk te gaan verkopen. "Dat heeft uiteindelijk heel goed uitgepakt. Ik heb vorig jaar misschien wel het meest verdiend in 25 jaar. Zonder ook maar één foto te hoeven maken. Zo heb ik van de nood een deugd weten te maken."
Vandaag opent zijn winkel 'De Utrechtse Grachten' in de Twijnstraat. Na eerder succes in een pop up-winkel, iets verderop aan de Oudegracht, vond Blom het tijd voor een definitievere plek. "Voor corona stond ik op markten, gaf ik workshops of maakte ik foto's in opdracht tijdens bruiloften of congressen. Toen dat allemaal niet meer kon, moest ik wat anders bedenken. De eerste keer dat je een winkel met je eigen werk opent, voelt dat erg kwetsbaar."
Fotograaf André Blom opent vandaag zijn nieuwe winkel aan de Twijnstraat.
Fotograaf André Blom opent vandaag zijn nieuwe winkel aan de Twijnstraat. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Maar al voor hij goed en wel open was, kwamen er al zoveel klanten langs die iets kochten en kreeg hij steeds meer het gevoel dat dit zou gaan lukken. "En over deze nieuwe winkel aan de Twijnstraat heb ik helemaal geen twijfels meer. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit iets is waar vraag naar is en blijft."

Lockdownperiode

Van buiten kijk je door de grote etalage zo binnen bij het goed verlichte pand, waar de verschillende foto's op de muur goed tot hun recht komen. Daarom vindt de fotograaf het ook niet zo'n ramp dat hij juist nu zijn winkel moet openen, tijdens een lockdownperiode. "Ik zet straks mijn balie neer, en dan kunnen mensen buiten een werk aanwijzen als ze het willen kopen. En online bestellen en afhalen kan natuurlijk ook. Het is alleen jammer dat er geen feestelijke opening met ballonnen en champagne is. Maar dat komt nog wel."
De winkel hangt vol met zijn eigen werk.
De winkel hangt vol met zijn eigen werk. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Zoals de naam van zijn zaak doet vermoeden, verkoopt Blom foto's van de grachten in de stad. Als kunstwerk aan de muur, maar bijvoorbeeld ook als onderzetter, ansichtkaart of op een jaarkalender. Naast de welbekende plaatjes van de gracht met op de achtergrond de Domtoren, heeft Blom ook werken van gekleurde grachtenpandjes die je weerspiegeld vanuit het water ziet of een fietser die diep weggedoken in zijn kraag langs de bioscoop op de Voorstraat loopt - geschoten vanaf de Plompetorengracht.
Een foto van een voorbijganger langs de City bioscoop aan de Voorstraat.
Een foto van een voorbijganger langs de City bioscoop aan de Voorstraat. © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Spijbelen

"Mijn beelden zijn veranderd door de jaren heen. Omdat mijn blik op fotografie is veranderd, maar ook mijn blik op de stad is niet meer dezelfde als vroeger. Neem bijvoorbeeld deze foto", wijst Blom aan. "Hier achter zat ik als puber op de middelbare school. Hier aan de werf ging ik dan wel eens stiekem een sigaretje roken, spijbelen of nam ik voor het eerst een meisje mee. Dan lette je natuurlijk niet echt op kleine bijzonderheden of een mooie lichtinval. Toen ik op latere leeftijd met dit fotoproject van Utrecht begon, ben ik naar dit soort plekken uit mijn jeugd teruggegaan. Als je ouder wordt, kijk je anders naar bepaalde details. Je loopt wat vaker mijmerend door de stad. Dat zie je terug in mijn foto's."
Zijn foto's kenmerken zich ook door ietwat sombere tonen. "Ik fotografeer zelden tot nooit in de volle zomerzon en ook bijna nooit mensen. Behalve als ze weggedoken op hun fiets zitten of onder een paraplu bijvoorbeeld. Vaak levert dat interessantere plaatjes op. Zo'n regenachtige dag als vandaag is misschien niet altijd leuk, maar voor mijn foto's werkt het best goed."
Een regenachtige dag is ideaal voor de foto's van Blom.
Een regenachtige dag is ideaal voor de foto's van Blom. © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Tramaanslag

In 2019 begon Blom met een nieuwe serie van rechtopstaande zwart-witfoto's uit de stad. Enkele maanden later, op 18 maart, gebeurde er iets waardoor hij zijn focus verloor. "De tramaanslag. Ik zag het vanaf mijn eigen huis gebeuren, vanaf het begin. Uit een soort automatisme ben ik foto's gaan maken vanuit mijn raam. Maar daarna merkte ik dat het me even niet meer lukte. Ik had er iets teveel van meegekregen en ben toen even met fotograferen gestopt."
Een van de eerste foto's van de tramaanslag in 2019.
Een van de eerste foto's van de tramaanslag in 2019. © André Blom Fotografie
Inmiddels gaat hij weer af en toe met zijn camera op pad. Toch heeft hij voorlopig meer dan genoeg platen om het even uit te zingen in zijn eigen winkel. "En wat misschien nog wel het mooiste is, zonder dat het me direct geld oplevert, zijn de verhalen van de klanten. Van jong tot oud: zodra mensen hier binnenkomen en een foto van een bepaalde plek zien, beginnen ze herinneringen op te halen. Soms komt iemand alleen iets afhalen, en staan we een uur later nog te praten. Het voelt niet als werk en ik ben ervan overtuigd dat dit ook nooit als werk gaat voelen."
Een zeldzaam zomerse plaat van de Utrechtse gracht.
Een zeldzaam zomerse plaat van de Utrechtse gracht. © RTV Utrecht / Jordi de Jong