Vrijwilligers maken de stad: Wijnand en Bart hebben een 40-urige werkweek achter de schermen van Beachvolleybal Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Zonder vrijwilligers geen vereniging, dat geldt voor bijna alle organisaties. Maar bij Beachvolleybal Utrecht is dat letterlijk het geval: zonder Wijnand Vellekoop en Bart Ruiter zou de stichting geen bestaansrecht hebben. Ze kozen er bewust voor om een stichting op te richten, in plaats van een vereniging met betalende leden. "We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden. Maar het betekent ook dat als wij stoppen en er geen opvolging is, Beachvolleybal Utrecht stopt te bestaan."
Wat is een sportclub, vereniging of instelling zonder vrijwilligers? Zij zijn het kloppend hart van iedere club en maken met hun onvermoeibare inzet ook de stad een mooiere plek. Deze serie is dan ook een ode aan de Utrechtse vrijwilliger. Ben jij of ken jij iemand die op deze plek niet mag ontbreken? Mail ons dan: onlinestad@rtvutrecht.nl
Het is een grijze decemberdag, midden in de lockdown, op Sportpark Zuilen. De sportvelden liggen op de grens tussen Utrecht en Maarssen - deze plek is nog nét Utrecht - langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Er zijn elf voetbalvelden met tribunes, een indoor sporthal, tennisvelden en een hondenclub. Én hier ligt de grote trots van Wijnand (46) en Bart (67): een grote zandvlakte die onderverdeeld is in tien beachvolleybalvelden. De netten hangen in deze lockdown niet in de palen, de zandbak is netjes aangeharkt. Het moge duidelijk zijn: hier wordt op dit moment niet gesport.
Even verderop staat een jochie in zijn eentje fanatiek penalty's te schieten. Verder is het sportpark zo goed als uitgestorven. Alleen Rob van voetbalvereniging Eminent Boys schuift gelijk aan als hij ziet dat er mensen zijn en begint honderduit en in plat Utrechts te kletsen over van alles en nog wat.

Strand

Over het algemeen in de sfeer hier altijd gezellig, steekt Wijnand van wal. "Toch tref je het niet op het beste moment. Op een zonnige dag in het voorjaar of in de zomer is het hier net alsof je op het strand staat. Dan is iedereen lekker aan het beachvolleyballen, biertjes mee en muziek aan. Dan is het hier echt ontzettend gezellig."
En juist die sfeer, daar is het de twee om te doen. "Op zulke dagen zitten hier wij gewoon rustig op een bankje alles gade te slaan", zegt Bart. "Daar genieten wij echt van."
Om die sfeer van een stadsstrand altijd te kunnen evenaren, hebben de twee er in 2012 heel bewust gekozen om een stichting op te richten. "Je kunt hier lessen volgen, een keer een clinic of een training bijwonen, maar je kunt ook gewoon eens een middag komen beachvolleyballen met een groep vrienden. Als je een vereniging bent die alleen maar voor ingeschreven leden beschikbaar is, dan loop je die hele groep mis."
Bart en Wijnand werken al sinds 2007 samen, toen zij voor de Stichting Volleybal Utrecht de zogeheten Toverpot volleybaltoernooien organiseerden. In 2012 begonnen ze met het professioneel opzetten van beachvolleybal in Utrecht. Dit jaar wordt er een nieuw beachvolleybalveld aangelegd in het Amaliapark in Leidsche Rijn.

Publiciteitsschuw

Net als zoveel vrijwilligers uit de serie 'Vrijwilligers maken de stad' zijn Bart en Wijnand wat terughoudend als het om een interview geven gaat, maar willen ze uiteindelijk toch graag meedoen. Omdat ze het - zoals bijna alle vrijwilligers - belangrijk vinden dat er meer aandacht komt voor 'hun' sport. "We zijn heus niet per se publiciteitsschuw hoor. Maar uiteindelijk doe je het daar niet om. We vinden het gewoon heel erg leuk als je ziet dat mensen blij zijn met al het werk dat je doet", zegt Bart.
"Ik grap weleens dat ik naar mijn 40-urige werkweek voor de brandweer ook een 40-urige werkweek heb voor Stichting Volleybal Utrecht", lacht Wijnand. Hun taken lopen daarbij nogal uiteen. "Dat gaat van een keer een wedstrijd fluiten of een bardienst draaien tot de financiën regelen en afspraken maken met de gemeente. Veel dingen die wij doen, zijn niet per se zichtbaar. En dat geeft ook niet. Uiteindelijk gaat het om het plezier dat we hier met zijn allen uithalen. Op het moment dat ik merk dat het minder energie oplevert dan het kost; dat is de dag dat Stichting Beachvolleybal Utrecht ophoudt te bestaan."
Andere artikelen in de serie 'Vrijwilligers maken de stad' lezen? Zie ook: