OM: man uit Vleuten bestuurde vluchtauto voor 14-jarige overvallers van Kruidvat-filiaal

© 112mediautrecht
VLEUTEN - Een 22-jarige man uit Vleuten die ervan wordt verdacht dat hij als bestuurder van de vluchtauto meewerkte aan een gewelddadige overval op een filiaal van Kruidvat in Vleuten, gaat een half jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. De overval werd op 11 maart vorig jaar gepleegd door twee 14-jarige jongens, die de kassamedewerkster met messen bedreigden. Zij maakten zo'n 600 euro buit.
De twee 14-jarigen zijn vorig jaar tot deels voorwaardelijke jeugddetentie veroordeeld voor twee overvallen en een aantal andere geweldsmisdrijven. Zij hebben de overval op het Kruidvat aan de Hindersteinlaan bekend en hebben verklaard dat zij die samen met B. hebben gepleegd. De buit zouden zij ook met zijn drieën hebben gedeeld.

Wist van niets

Maar B. bleef in de rechtbank volhouden dat hij vooraf niets van de plannen had geweten en dat een vierde man de auto na de overval had bestuurd. Volgens B. werd hij een dag voor de overval door de twee anderen met messen bedreigd en gedwongen om mee te werken, omdat zij wisten dat hij makkelijk te beïnvloeden is en de auto van zijn vader altijd mocht gebruiken. Hij kent hen al jaren van een vriendengroep waarmee hij wekelijks rondhangt op het Torenplein in Vleuten.
Volgens B. moest hij hen met de auto van zijn vader naar de Hindersteinlaan brengen en daar wachten. Pas toen zij terug kwamen rennen, zou hij hebben beseft wat zij hadden gedaan. De vierde man zou ondertussen achter het stuur zijn gaan zitten en hijzelf op de bijrijdersstoel. B. zegt ook dat hij niets van de buit kreeg, alleen een tientje voor benzine.

Ongeloofwaardig

De officier van justitie gelooft daar niets van en ook de rechters hadden merkbaar hun twijfels. Een getuige die de twee jongens na de overval zag vluchten, zegt dat er maar drie personen in de vluchtauto zaten. Uit een vuilniszak die zij droegen, klonk gerinkel van het buitgemaakte muntgeld. De getuige vond de situatie nogal verdacht en gaf aan de politie het kenteken en het type van de vluchtauto door.
De overvallers vluchtten over de A2 richting Amsterdam. Op beelden van camera's langs de weg zijn volgens de politie ook maar drie inzittenden te zien. Bovendien spreekt de verdachte zichzelf tegen in de verschillende verklaringen die hij bij de politie heeft afgelegd. Van bivakmutsen of messen zou hij voor de overval niets hebben gezien. Maar de overvallers zeggen dat hij vooraf wist wat de bedoeling was en dat zij zich na een voorverkenning in de auto hebben omgekleed.

Celstraf en behandeling

De officier van justitie eist een jaar cel tegen de Vleutenaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij zou zich onder toezicht van de reclassering moeten laten behandelen voor zijn beïnvloedbaarheid. Ook wil het OM dat hij geen contact meer heeft met zijn medeverdachten en ook niet meer in de buurt komt van de overvallen winkel. Verder zou hij moeten meebetalen aan een schadevergoeding voor de caissière.
De verdediging pleitte bij de rechtbank voor taakstraf met een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur. Volgens zijn advocaat is B. door zijn beïnvloedbaarheid en een verstandelijke beperking verminderd toerekeningsvatbaar. Een celstraf zou bovendien het einde betekenen van het bedrijfje dat hij net is opgestart.
De rechters nemen twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doen op 18 januari uitspraak.