UMC Utrecht zoekt meer coronapatiënten met reuk- en smaakverlies voor medicijnonderzoek

UTRECHT - Het UMC Utrecht is hard op zoek naar mensen die na een coronabesmetting niet meer kunnen ruiken en proeven. Het UMC wil onderzoeken hoe een medicijn hen zou kunnen helpen. "We zijn in oktober gestart en hebben inmiddels 25 patiënten", zegt KNO-arts en hoofdonderzoeker Digna Kamalski. Maar om goed onderzoek te kunnen doen wil het ziekenhuis in totaal 116 patiënten hebben.
Het verliezen van reuk en smaak komt regelmatig voor na een coronabesmetting. "Maar bij het merendeel van de patiënten geneest dat binnen een paar weken." Het ziekenhuis is dus specifiek op zoek naar mensen die na een aantal weken dus nog steeds niets kunnen proeven of ruiken. "Dan kunnen we kijken of medicatie zin heeft", zegt Kamalski.
Want goed kunnen ruiken en proeven is belangrijk. Dat gaan veel patiënten zich na een tijdje ook realiseren, zegt Kamalski. "Je hebt het bijvoorbeeld nodig om gevaar te kunnen herkennen. Staat het gas nog aan? Is het eten bedorven? Ruik je naar zweet? Het is ook belangrijk om bepaalde emoties op te wekken. Als mensen langdurig niet kunnen ruiken, dan kunnen ze daar depressief van worden."
Reukzenuw
Onderzoekers denken al een verklaring te hebben gevonden voor het probleem. "Wat ze denken is dat bij patiënten die blijvend reukverlies hebben niet zozeer corona zelf het probleem veroorzaakt, maar de ontstekingsreactie die het lichaam aanmaakt. Dat gebeurt bij de reukzenuw."
Medicijnen kunnen in dat geval een oplossing bieden, zegt Kamalski. "De ontstekingsreactie kan je remmen met prednison. Dat zorgt ervoor dat de ontstekingreactie lokaal wordt 'opgeruimd'. We hopen dat we daardoor patiënten beter en sneller van hun rookverlies af kunnen helpen."
Prednison is al sinds de jaren '60 op de markt, waardoor artsen het medicijn inmiddels goed kennen. Veel mensen kennen het van behandelingen tegen kanker. Maar het middel is veel breder inzetbaar, zegt Kamalski. "Bijvoorbeeld bij astma of plotselinge doofheid. Maar de hoeveelheid en duur die je geeft varieert uiteraard wel."
Omikron
Of er binnenkort veel meer mensen met reuk- smaakverlies bijkomen nu de omikronvariant van het coronavirus om zich heen grijpt, durft Kamalski nog niet te zeggen. "De eerste resultaten wijzen op minder reukverlies. Maar het is zo nieuw dat er nog weinig over is te zeggen."
Mensen die na een coronabesmetting nog langdurig last hebben van reuk- en smaakverlies kunnen zich via de website van het UMC Utrecht opgeven voor het onderzoek.