Stella's auto brandde uit op Oudejaarsdag, haar buurt zamelt nu geld in voor een nieuwe

UTRECHT - In shock was ze. Afgelopen vrijdag werd Stella de Bie in alle vroegte wakker van het getoeter van haar eigen auto. De wagen bleek in brand te staan. Ze is een van de tientallen mensen die rond de jaarwisseling haar auto in vlammen op zag gaan. Buurtbewoners uit de Utrechtse wijk Zuilen hebben nu de handen ineengeslagen om hun buurvrouw aan een nieuwe auto te helpen. "Ik ben er stil van."
Stella's auto ging in vlammen op Oudejaarsdag, haar buurt zamelt nu geld in voor een nieuwe
Stella en haar dochter Zélie lagen allebei te slapen toen het gebeurde. Toen ze uit het raam keek om te achterhalen waar het lawaai vandaan kwam, zag ze al snel dat het om haar auto ging. Stella rende naar buiten, maar werd tegengehouden door buren die ook op de herrie waren afgekomen. Ze waarschuwden haar dat ze niet dichterbij mocht komen. "Want die auto ging natuurlijk ontploffen."
Op Oudejaarsdag werden Stella en haar dochter gewekt door de brand
Op Oudejaarsdag werden Stella en haar dochter gewekt door de brand © Michiel van Beers
De schrik was groot bij Stella. "Het is heel heftig om iets dat van jou is, in vlammen op te zien gaan." Gelukkig stond de buurt voor haar klaar. Ze belden de hulpdiensten en vingen hun geschrokken buurvrouw op. En dat is tekenend voor hoe de buurt hier met elkaar omgaat, zegt ze. ''Van mensen die hier pas net een jaar wonen of die ik nog niet eens kende ontvang ik steun.''
Maar bij alleen mentale steun blijft het niet. Aan de overkant kriebelt bij buurvrouw Sascha van der Meer het gevoel dat ze meer wil doen. ''Ik vind het zo asociaal dat mensen dit doen, het had net zo goed onze auto kunnen zijn.'' In overleg met Stella neemt ze het initiatief om een crowdfunding op te zetten. Het doel: 2000 euro voor een nieuwe auto. ''Het moest een bedrag worden waar Stella echt iets aan heeft en wat ook nog wel haalbaar zou zijn.''
Buurvrouw Sasha gaat met haar dochter aan de slag. Een grote stapel briefjes wordt geprint, met daarop het verhaal van Stella en een link naar de inzamelingsactie. Vervolgens worden de briefjes rondgebracht in de buurt. Daar reageren mensen enthousiast op, zegt Sasha. "Bij meer mensen knaagde het gevoel dat ze meer voor de gedupeerden wilden doen."
Dit briefje hebben de buren rondom de Sint-Winfridusstraat in hun brievenbus ontvangen.
Dit briefje hebben de buren rondom de Sint-Winfridusstraat in hun brievenbus ontvangen. © RTV Utrecht/ Dion Balfoort
Als een wijkgenoot het bericht dan ook nog eens op Facebook deelt, gaat het als een speer. Na iets meer dan twee dagen is al 90 procent van het streefbedrag gehaald. "Mensen die ik niet eens ken en mensen die anoniem doneren, willen mij helpen. Ik zou niet eens weten hoe ik hen moet bedanken", zegt De Bie.
Om een beetje bij te komen van de turbulente start van 2022 gaat ze met haar dochter even uitwaaien aan zee. Maar dat is natuurlijk een nieuwe uitdaging zonder auto. "Gelukkig hebben talloze buren aangeboden mij ergens heen te brengen als dat nodig is." Voor dit nachtje naar het strand mag ze zelfs de auto lenen van buurman Ries en als ze terugkomen dan begint de speurtocht naar een nieuwe auto. Mede mogelijk gemaakt door de hartverwarmende actie van de buurt.