Burgemeester Dijksma hijst de verjaardagsvlag voor 900 jaar Utrecht

UTRECHT - De vlag ging uit vanochtend op het Utrechtse stadskantoor. Burgemeester Sharon Dijksma hees daar het bontgekleurde 900 jaar Utrecht-doek, als aftrap van het jubileumjaar 2022. De stad viert dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg.
Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten en die datum is daarmee de officiële verjaardag van de stad. "Dat moeten we vieren", zei burgemeester Dijksma vanochtend op een winderig Stadsplateau. "Covid of geen covid."

Stadsdag, Vuelta en Sint Maarten

Op de Stadsdag op 2 juni is het sowieso feest, maar ook in de rest van het jaar haakt de gemeente aan bij bestaande evenementen. Bijvoorbeeld, de Vuelta, die naar Utrecht komt. "We zullen vanuit de stad dat ook in het teken van ons 900-jarig bestaan zetten. We zullen ook met de lichtronde van Sint Maarten er aandacht aan besteden. We gaan het hele jaar mooie dingen doen."
Het thema van de verjaardag is 'Stad zonder muren'. Burgemeester Dijksma zei eerder al dat ze hoopt dat het een 'volksfeest' wordt. Uiteraard zijn er allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, maar de gemeente hoopt vooral ook dat inwoners zelf met ideeën komen. Daarom is een subsidiepotje gemaakt waaruit mensen geld kunnen krijgen als ze leuke plannen voor een festiviteit hebben.

Corona

Corona kan natuurlijk nog roet in het eten gooien, maar daarom zijn de meeste activiteiten toch al in de zomer gepland. Soms zal er misschien zelfs met een evenement verschoven moeten worden. "We zullen flexibel moeten zijn", zegt Dijksma. "Maar ik vind het heel belangrijk dat menen ook de lichtpuntje kunnen blijven zien. Het is voor iedereen heel erg zwaar. Voor ondernemers, voor mensen die alleenstaand zijn ... Dan moeten we met elkaar toch dingen blijven organiseren die mensen weer hoop en perspectief bieden."