ME-inzet, vuurwerkexplosies en gewonde agenten, maar toch relatief rustige jaarwisseling

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
UTRECHT - Hulpdiensten hadden afgelopen jaarwisseling opnieuw hun handen vol aan verschillende incidenten in de regio. Toch waren er volgens de Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente Utrecht minder incidenten dan voorgaande jaren. Ook in de Utrechtse ziekenhuizen bleef het relatief rustig.
Ondanks dat het algemene beeld relatief rustig was, beleefde Woudenberg een alles behalve rustige nacht. Daar werden agenten, boa's en beveiligers bekogeld met zwaar vuurwerk toen ze optraden tegen relschoppers. Een politieauto en een gemeenteauto werden vernield. Een inwoner die dit probeerde te voorkomen werd ernstig mishandeld, zegt de gemeente. Pas na de inzet van de ME keerde de rust terug.

'De zwarte kant van Woudenberg'

"Op afgrijselijke wijze leerde ik tijdens de jaarwisseling de zwarte kant van Woudenberg kennen", zegt burgemeester Yvonne van Mastrigt. "Schaamteloos en buiten alle perken vind ik het dat deze relschoppers hulpdiensten bekogelen met vuurwerk en andermans eigendommen vernielen."
In Woudenberg had de politie een alles behalve rustige nacht
In Woudenberg had de politie een alles behalve rustige nacht © RTV Utrecht / Peter Huting
Een aantal relschoppers kon dezelfde nacht nog aangehouden worden. Met behulp van camerabeelden hoopt de politie de komende dagen nog meer mensen aan te houden. Ook vorig jaar was het al onrustig tijdens de jaarwisseling in Woudenberg. De gemeente hoopte dat dit jaar te juist te voorkomen met de inzet van camera's en extra beveiligers.
"Het is duidelijk dat de viering van Oud en Nieuw in de toekomst echt anders moet in Woudenberg. Daarbij is voor iedereen in Woudenberg een belangrijke rol weggelegd. Wat nu rest is het vegen van de scherven en vooruit te kijken naar wat 2022 voor ons in petto heeft."

Agenten gewond in Breukelen

In Breukelen raakten twee agenten gewond. Zij zagen dat er in de omgeving van het busstation zwaar vuurwerk werd afgestoken. Meerdere prullenbakken en verkeersborden waren er al gesneuveld. Agenten spraken vervolgens iemand aan die in de weer was met vuurwerk, maar de man rende weg. Toen ze uitstapten, bemoeide de familie van de verdachte zich ermee.
Bij het busstation in Breukelen sneuvelden vannacht meerdere borden
Bij het busstation in Breukelen sneuvelden vannacht meerdere borden © PetersHotnews.nl
Eén agent kreeg trappen en klappen tegen haar hoofd. Zij liep een hersenschudding op. Een andere agent liep een breuk in zijn hand op. Uiteindelijk zijn drie mensen aangehouden voor het mishandelen en bedreigen van politiemensen. Het gaat om een 19-jarige man en een 49-jarige man uit Breukelen en een 26-jarige man uit Maarssen.
In Nieuwersluis is een illegaal feest gehouden waar zo'n vijftig mensen aanwezig waren. De organisatoren waren op de hoogte van het verbod om onder de huidige coronamaatregelen een dergelijk evenement te organiseren, maar besloten het verbod te negeren. De gemeente wil bestuurlijke maatregelen nemen richting de organisatoren.

Aanhoudingen en autobranden in Utrecht

De stad Utrecht had een relatief rustige jaarwisseling. Er waren wel incidenten, maar dat waren het er "over het algemeen minder dan eerdere jaren", zegt de gemeente. Burgemeester Sharon Dijksma: "Het aantal incidenten in de stad ligt lager dan eerdere jaren. Tegelijkertijd vind ik het niet normaal dat er (auto)branden worden gesticht en er sprake is van agressie en geweld in de richting van hulpverleners. Dit is 365 dagen per jaar onacceptabel, dus ook tijdens de jaarwisseling."
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma blikt terug op de jaarwisseling in Utrecht
De politie hield in Utrecht twaalf mensen aan tijdens de jaarwisseling. Er werden veertien autobranden geregistreerd in diverse wijken. Op verschillende momenten werden politieagenten bekogeld met zwaar vuurwerk en ook ambulancepersoneel en jongerenwerkers kregen te maken met agressie.
In de Geuzenwijk moest de ME worden ingezet om de rust in de wijk te herstellen. Vermoedelijk zwaar vuurwerk veroorzaakte daar schade aan een woning. In Overvecht ging de meidenhuiskamer van Jongerenwerk Utrecht, een samenwerking met jongerencultuurhuis BOKS, in vlammen op.
Ook het pand van BOKS werd waarschijnlijk met vuurwerk vernield
Ook het pand van BOKS werd waarschijnlijk met vuurwerk vernield © Michiel van Beers
Burgemeester Dijksma ging vannacht nog langs bij de boa's en de politiemensen die aan het werk waren. "Ik ben alle mensen die afgelopen nacht in touw waren, beroepsmatig of vrijwillig, ongelofelijk dankbaar. Samen houden we de stad heel. Ik ben ervan overtuigd dat het dankzij het harde werk van al deze mensen is dat de jaarwisseling met minder incidenten is verlopen dan eerdere jaren."
Wim Hoonhout, woordvoerder namens de politie-eenheid Midden-Nederland sluit zich daarbij aan. "Met elkaar maakten we het verschil." Toch plaatst hij een kritische kanttekening. "Ondanks het landelijke vuurwerkverbod, was er op straat veel vuurwerk, waarbij bij meerdere incidenten onze mensen zijn bekogeld en gewond zijn geraakt. Onacceptabel en te gek voor woorden. Over het geheel gezien was het relatief rustiger dan andere jaren, maar desondanks zijn er nog forse incidenten geweest. Dat is echt een fenomeen waar we echt van af moeten. Oud en Nieuw behoort een feest te zijn en dat heeft afgelopen nacht niet iedereen bij ons zo ervaren."

Brandweer hoefde minder vaak in actie te komen

De brandweer rukte rond de jaarwisseling in totaal 144 keer uit. Bij het overgrote deel van die incidenten, 136, ging het om branden. 42 daarvan waren autobranden. Bij de vorige jaarwisseling moest de brandweer nog 217 keer uitrukken, het jaar ervoor 313 keer.
Ook in andere Utrechtse gemeenten als Zeist, Soest en IJsselstein was het rustiger dan in voorgaande jaren. Toch signaleren alle burgemeesters dat "veel mensen nog moeite hebben met het landelijke vuurwerkverbod."
Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort geeft zijn inwoners en de hulpdiensten een compliment omdat de jaarwisseling daar ook relatief rustig verliep. Wel is ook hier veel vuurwerk afgestoken en zijn er, net als in de hele regio het geval was, spullen in brand gestoken. In het Soesterkwartier zijn politieagenten bekogeld met glas. Daarbij is één persoon aangehouden.