Kappers protesteren tegen 'schamele' steunmaatregelen: 'Compenseer voor 100 procent'

© Facebook Barberstation
UTRECHT - "Het kan zo niet langer. Het midden- en kleinbedrijf is steeds de klos." Jean van Rossum steekt direct van wal als je hem vraagt naar zijn actie komende donderdag. De Utrechtse eigenaar van 'The Barberstation' met filialen in onder meer Utrecht, Arnhem en Nijmegen wil aandacht voor de situatie van de kappers. "Ik heb al 22 weken geen loon gehad als ondernemer."
Het gaat hem vooral om de compensatieregeling, legt de Utrechter uit. Die moet ruimhartiger. "Als je ons sluit, compenseer dan voor 100 procent. We zijn nu al voor de derde keer de dupe." Van Rossum denkt dat veel mensen niet weten hoe veel ondernemers en gezinnen dit treft. "Wij worden er moedeloos van."
De kappers van de Barberstation
De kappers van de Barberstation © Facebook Barberstation
Daarom gaat hij op donderdag 30 december, met vele andere kappers, tóch de zaak openen. "Veel collega's die meedoen, gaan op poppen knippen. Wij gaan een paar keer een zogenoemd afhaalkapsel aanmeten. Want dat mag wel!"
Maar het is niet zo dat iedereen die graag met een vers kapsel het nieuwe jaar in wil, bij The Barberstation terecht kan. Van Rossum benadrukt dat het niet de bedoeling is dat er veel mensen komen, want hij wil de kans op een boete zo klein mogelijk houden. "De actie is echt een statement, maar we maken er ook een ludieke actie van."
Na aankondiging van de huidige lockdown die op 19 december inging, besloot het kabinet om de steunpakketten te verruimen voor het vierde kwartaal van dit jaar. Het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven, gaat van 80% naar 90%. Ook komen ondernemers het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten bij 20% omzetverlies in plaats van bij 30%. Volgens Van Rossum is dit lang niet genoeg, omdat er vorig jaar ook al weinig omzet was door coronamaatregelen. Hij pleit voor 100 procent compensatie.
In het hele land doen kappers mee met de actie. Via de Facebookgroep 'Ik kan niet meer knippen' zijn 200 demonstraties in 122 gemeenten aangekondigd. "Alles binnen de covid-regels", besluit Van Rossum.

Petitie aan de Tweede Kamer

Naast kleinschalige demonstraties gaan sommige kappers uit protest etalagepoppen in hun stoelen zetten. Uiteindelijk willen de actievoerders alle meldingen en foto's van de actie bundelen en als een petitie aan de Tweede Kamer aanbieden.