Directeur Reclassering draagt zelf enkelband met Kerst: 'Goed alternatief voor korte gevangenisstraf'

UTRECHT - Criminelen zouden vaker een enkelband moeten krijgen. Dat vindt Reclassering Nederland. Volgens die organisatie is de enkelband een goed alternatief voor gevangenisstraffen. Directeur Johan Bac kon deze Kerst aan den lijve ondervinden hoe de digitale monitoring in de praktijk werkt: hij bracht de feestdagen door met zo'n enkelband.
Directeur Reclassering draagt zelf enkelband met Kerst: 'Goed alternatief voor korte gevangenisstraf'
Het is vanmorgen in een paar seconden gepiept. Knip - en de enkelband is eraf bij directeur Johan Bac van Reclassering Nederland. Met een speciale tang is het een koud kunstje, maar het hulpmiddel mag absoluut niet gefotografeerd worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een drager zélf zijn enkelband doorknipt. "Bij het oude model knipten mensen hem soms nog met een tuinschaar door", vertelt Bac. "Maar dat kan bij dit nieuwe model niet meer."
Reclassering Nederland houdt toezicht op veroordeelden die van de rechter een enkelband moeten dragen. Per jaar wordt de enkelband zo'n vierduizend keer ingezet. Samen met oud-politieagent Dwight van van de Vijver droeg Bac tijdens kerst een enkelband om te ervaren hoe dat nou is.
Johan Bac droeg samen met zijn collega deze Kerst een enkelband
Johan Bac droeg samen met zijn collega deze Kerst een enkelband © RTV Utrecht / Peter Huting
"Het structureert je leven enorm. Je wordt voor je gevoel in de gaten gehouden. Dag en nacht moet je ermee leven. Zo was er een gebied in Maarn ingesteld waar ik niet mocht komen. En toen ik op de A12 langs Maarn reed werd ik gelijk gebeld door de centrale met de vraag wat ik daar aan het doen was."

Bootcampen

Ook de voormalige Utrechtse agent Dwight van van de Vijver, die nu bij de reclassering werkt, droeg de band met Kerst. Tijdens het sporten kreeg hij flink wat opmerkingen.
"Op Tweede Kerstdag ging ik buiten bootcampen. Mensen vroegen zich direct af wat dat voor ding was. Ze vroegen voor de grap of het wel echt voor een experiment was. Maar voor veroordeelden is het natuurlijk veel heftiger. Zo sprak ik een jongen die vertelde dat hij geweigerd werd in een sportschool omdat hij een enkelband moet dragen."
Dwight kreeg opmerkingen toen hij een enkelband droeg.
Dwight kreeg opmerkingen toen hij een enkelband droeg. © Dwight van van de Vijver
Toch ziet Dwight de voordelen van een enkelband in plaats van een gevangenisstraf. "Er wordt nu vaak gezegd dat er zwaarder gestraft moet worden. Maar ik kan vanuit mijn 18 jaar ervaring als agent zeggen dat de samenleving niet veiliger wordt wanneer we alleen maar hard straffen en vergelding laten spreken."

Korte gevangenisstraffen

Ook de reclassering ziet graag de enkelband vaker in wordt gezet. Vooral bij mensen die op dit moment korte gevangenisstraffen krijgen, zegt directeur Bac.
"Zo'n 50 procent van alle mensen in de gevangenis zit daar korter dan een maand. Wij denken dat vaker gebruik maken van de enkelband en van de werkstraf de samenleving vooruit helpt. Mensen vallen minder vaak terug in het oude gedrag, ze blijven aan het werk en kunnen naar school toe. Ze worden toch op een goede manier gemonitord, dus wij denken dat het een goede toekomst heeft."