Meer prostituees in de illegaliteit na sluiten tippelzone Utrecht: 'Risico op misstanden neemt toe'

Op 30 juni 2021 om middennacht is de tippelzone officieel gesloten
Op 30 juni 2021 om middennacht is de tippelzone officieel gesloten © RTV Utrecht
UTRECHT - Afgelopen zomer sloot na 35 jaar de tippelzone in Utrecht. Hulpverleners voorspelden dat prostituees in het illegale circuit terecht zouden komen. Een halfjaar later blijkt de voorspelling werkelijkheid. "Dat is best een probleem. Een deel werkt thuis, een deel werkt bij vrienden, een deel werkt op straat. Ze mogen officieel niet thuiswerken dus dat betekent dat het risico op misstanden wel toeneemt", zegt Minke Fischer van hulporganisatie Belle. De tippelzone was een relatief veilige plek om te werken.
Belle heeft na de sluiting contact gehouden met een deel van de prostituees en ziet een wisselend beeld. "Er is een groep vrouwen die zich heel goed weet te redden. Of ze nu op een andere plek sekswerker zijn geworden of dat ze iets anders zijn gaan doen", zegt Fischer. Deze vrouwen zijn bijvoorbeeld aan de slag gegaan als cateraar, nagelstyliste of schoonheidsspecialiste. De gemeente Utrecht heeft de jaren voorafgaand aan de sluiting actief met Belle samengewerkt om de vrouwen om te scholen als ze daar behoefte aan hadden.

Veiligheid

Een carrièreswitch is niet voor iedereen passend. "We hebben een groep, dat is echt de kwetsbaarste en verslaafde groep, die door de sluiting van de zone geen goede werkplek meer heeft. Voor hun verslaving zijn ze ook afhankelijk van hun werk", zegt Fischer. "Het is nog te kort om signalen te krijgen of het echt de verkeerde kant op gaat, maar het is wel een risico."
De tippelzone was in Utrecht een relatief veilige plek voor prostituees om te werken. Er was een huiskamerproject van Belle waar vrouwen konden binnenlopen voor een praatje, hulpverlening of medische vragen. "Als er iets gebeurde konden ze zich bij ons melden. Er was nummerbordherkenning, dus als een bepaalde automobilist vervelend deed kwam hij op een lijst te staan. De wijkagent zat natuurlijk om de hoek. Als er problemen waren dan belden we hem", aldus Fischer.
Dat de huiskamer op de Europalaan niet meer bestaat, wil niet zeggen dat er geen hulp meer is voor sekswerkers in de stad. "Op de Vleutenseweg hebben we een inlooplocatie; daar is bijvoorbeeld ook twee keer per week een arts aanwezig. Maar ook per mail en telefonisch zijn we bereikbaar." Fischer zegt dat de sekswerkers van de tippelzone de weg naar inlooplocatie goed kunnen vinden.

Meer legale plekken voor sekswerk

Belle ziet graag meer vergunde plekken voor sekswerkers. "Het is een naïeve gedachte dat een stad geen prostitutie heeft. Sekswerk is een legaal beroep en daarmee zou je mensen de gelegenheid moeten geven om te werken. Het thuiswerken is nog niet in Utrecht geregeld. Daar zou je wel naartoe willen, maar daar zitten natuurlijk ook haken en ogen aan. Je wil natuurlijk niet dat er overlast komt, ook al willen sekswerkers dat zelf natuurlijk ook niet. Maar dat is wel iets waar je naartoe zou kunnen werken", besluit Fischer.
Aanstaande donderdag blikt RTV Utrecht terug op de sluiting van de Utrechtse tippelzone op radio, televisie en de vernieuwde website en app.