Huisfeestjes-app Amigos lekt privégegevens van 200.000 gebruikers

© Corné
UTRECHT - De populaire app Amigos, waarmee veel spontane huisfeestjes worden georganiseerd, lekte maandenlang de privégegevens van zijn honderdduizenden gebruikers. Het was onder andere mogelijk om hun exacte locatie op te vragen, mee te lezen met privégesprekken en wachtwoorden buit te maken, zo meldt RTL Nieuws.
Amigos is door de verplichte avondsluiting van de horeca in korte tijd razend populair geworden. Elke dag melden vele duizenden nieuwe gebruikers zich aan, die via de app kijken wat voor evenementen er in de buurt worden georganiseerd. De app is gemaakt door het Utrechtse bedrijf Dutch Concepts.
Oprichter Johanan Fraanje zegt tegen RTL Nieuws dat het lek inmiddels is gedicht en spreekt van een 'wake-up-call'. Het lek in de app is ontdekt door een 21-jarige student aan de Technische Universiteit Eindhoven. Fraanje verwacht dat alleen die student de toegang heeft gehad tot de app.
De honderdduizenden gebruikers van Amigos worden geïnformeerd over het datalek en er is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook wordt er een onafhankelijk extern bureau ingeschakeld om te kijken of het lek door kwaadwillenden is misbruikt, stelt Fraanje.
De Eindhovense student ontdekte ook nog een groot lek in een andere app van Dutch Concepts, de betaal-app Splitt. Hij kon van de ruim 26.000 gebruikers hun naam en telefoonnummer zien en bij 7189 mensen geld van hun rekening afschrijven. Ook dit lek heeft hij gemeld bij Dutch Concepts, dat het lek inmiddels heeft gedicht. Ook hier is melding van gemaakt.