Deel van wintersporters vertrekt halsoverkop naar Oostenrijkse pistes

© Paul Groeneveld
UTRECHT - Een niet gering aantal Nederlanders lijkt nog vandaag of morgen halsoverkop naar de wintersport in Oostenrijk te vertrekken. Zij hopen daar te arriveren voordat zaterdag strenge inreisregels gaan gelden voor Nederlanders.
Oostenrijk besloot vanmiddag dat Nederlanders die nog geen boosterprik hebben gehad vanaf zaterdag tien dagen in quarantaine moeten. "Wie zaterdag al in Oostenrijk is, houdt zich netjes aan de regels en ontloopt de quarantaine", aldus de Nederlandse Ski Vereniging in Utrecht.

Roodgloeiend

De telefoon van de skivereniging staat sinds woensdag roodgloeiend met bellers die niet weten wat ze moeten doen, nu de voorgenomen vakantie zo kort voor de start niet door dreigt te gaan. De vereniging raadt onmiddellijk vertrek niet speciaal aan. Wel krijgen bellers het advies om te proberen hun reis te verzetten naar Frankrijk of Zwitserland.
"Maar ook dat moet op korte termijn geregeld worden", vertelt Arjen de Vries van de vereniging op Radio M Utrecht. "Wil je echt op skivakantie, dan kun je terecht in de andere Alpenlanden. In Frankrijk bijvoorbeeld heb je nog geen PCR-test nodig om het land binnen te komen en kun je met een 3G-bewijs gebruikmaken van de liften."

Tienduizenden Nederlanders

Volgens de Ski Vereniging waren vele tienduizenden Nederlanders van plan om de kerstvakantie in Oostenrijk door te brengen. Oostenrijk is in Nederland het populairste wintersportland. "Dat dit gebeurt is heel zuur. Het zag er tot nu goed uit qua lockdownbeleid en coronaregels. Wintersporters hebben hier echt geen rekening meer mee gehouden."