Locatie nieuwe Ronald McDonald Huis in Utrecht is bepaald, invulling wordt een puzzel

UTRECHT - Niet in het groen, wel in de buurt van zieke kinderen. Betrokken partijen hebben overeenstemming bereikt over de nieuwe locatie van het Ronald McDonald Huis: op nagenoeg dezelfde plek waar het nu ook staat.
De komst van het nieuwe Ronald McDonald Huis, een logeerhuis voor familieleden van ernstig zieke kinderen, is niet zonder slag of stoot gegaan. Het pand moest wijken voor een parkeergarage, een nieuwe locatie mocht niet in natuurgebied worden gebouwd en het Ronald McDonald Huis wilde niet verhuizen naar een afgelegen plek.
Het Ronald McDonald Huis blijft op dezelfde plek.
Het Ronald McDonald Huis blijft op dezelfde plek. © Provincie Utrecht
Nu zijn gemeente, provincie, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en het Ronald McDonald Huis er dus toch uit: het nieuwe overnachtingshuis komt op ongeveer dezelfde plek als waar het al stond.

'Zeker een puzzel'

Het bouwen op dezelfde plek lijkt op het eerste oog een simpele oplossing. Maar dat is het niet, zegt wethouder Klaas Verschuure. Want naast de parkeergarage, moet ook de nieuwe entree van het UMC Utrecht op ongeveer dezelfde locatie komen.
"Het zal zeker een puzzel zijn om dat op te lossen", zegt Verschuure. Er is extra onderzoek uitgevoerd, waardoor alle partijen nu denken dat het allemaal net zou moeten passen. "Dat is heel fijn. Een half jaar geleden had ik niet durven dromen dat we een oplossing hadden kunnen vinden waar iedereen zich achter kon scharen. Dus dit is wel een heel mooi moment en een doorbraak in een lang traject."
Maar definitieve tekeningen zijn er nog niet. Ook moet er nog een tijdelijke locatie worden gevonden voor het Ronald McDonaldhuis tijdens de nieuwbouw.

Werelderfgoed

Volgens de betrokken partijen is de gekozen locatie na het wegen van alle voor- en nadelen uiteindelijk het meest kansrijk. Het ligt in de buurt van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum en de impact op de omliggende beschermde natuur en op de Hollandse Waterlinie is minimaal. De Hollandse Waterlinie kreeg onlangs beschermde werelderfgoed-status van UNESCO. De gevolgen van verschillende locaties voor de ontwikkeling van de Hollandse Waterlinie zijn onderzocht door een onderzoeksbureau.
Het Utrechts Landschap is blij dat het nieuwe Ronald Mcdonald Huis binnen het bestaande bebouwde gebied blijft en het groen bespaard blijft. "Onze bezwaren zijn serieus genomen", zegt Saskia van Dockum, directeur-rentmeester bij Het Utrecht Landschap. "Dat is winst voor alle betrokkenen en voor toekomstige generaties waarvoor groene ruimte onmisbaar is."
De komende tijd moet het plan verder uitgewerkt worden. Dat moet leiden tot aanvullende afspraken tussen de partijen die het huis gaan ontwikkelen (Ronald McDonald Huis Utrecht en UMC Utrecht) en de gemeente en de provincie Utrecht.