Utrechtse profvoetballers: 'Houd de buurt rustig met oudejaarsavond'

UTRECHT - Utrechtse profvoetballers roepen in een videoboodschap op om de rust te bewaren tijdens oudejaarsavond. "Houd het veilig met z'n allen en maak er een leuke dag van", zegt Redouan El Yaakoubi, professioneel voetballer bij Excelsior. In de videoboodschap zijn ook de Utrechtse voetballers Hasan Kilic, Brahim Darri, Ismail Aissati, Youssef El Jebli en Mohamed Rayhi te zien.
Utrechtse profvoetballers: 'Houd de buurt rustig met oudejaarsavond'
Jongeren uit de wijk Overvecht hebben de actie bedacht en de voetballers benaderd. Veel van de profs in de video zijn zelf ook in de wijk opgegroeid en willen graag hun steentje bijdragen om de buurt een veilige jaarwisseling te bezorgen. "Een aantal jaar geleden is het misgegaan in Overvecht. Er waren rellen, opstootjes en dat was niet goed. Iedereen was daar boos over en het was erg jammer", zegt Bouchra Dibi van Stichting Krachtwijken. Met deze video willen de jongeren en de stichting herhaling voorkomen.

Op meerdere plekken onrustig

"En natuurlijk is het niet alleen voor Overvecht, het geldt de oproep voor alle wijken in Nederland want het is overal een beetje hetzelfde", zegt Dibi. Het was de afgelopen jaren onrustig op verschillende plekken in de provincie. In Lopik werden politiemensen bekogeld met vuurwerk en ook in Woudenberg liep het uit de hand. In Amersfoort, Utrecht en Oudewater was zelfs ME nodig om de rust terug te laten keren.
De lockdown maakt de oudjaarsavond extra uitdagend. "Jongeren zijn gewend om naar buiten te gaan, ze zijn gezelligheid en contact gewend dus zeker nu is het heel moeilijk", zegt Dibi. Ze moedigt jongeren aan om contact met elkaar te houden, elkaar te steunen en hulp te zoeken als het nodig is. De voetballers moedigen de jongeren aan om het beste van zichzelf te laten zien. "Houd de buurt schoon en denk aan jullie medemens", sluit Mohamed Rayhi de video af.