Van Piekeren trapt af: loflied voor 900-jarige stad Utrecht

UTRECHT - Gisteren begon het jubileumjaar van de stad Utrecht. Gefeliciteerd! 'We' bestaan dit jaar 900 jaar. Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten en dat wordt dit jaar gevierd. Zanger Jan van Piekeren en metgezel Johan Fransen doen een schot voor de boeg met hun lied 'Laag over Laag'.

Voortbouwen op de fundamenten van het verleden

"Op dit plein wordt al eeuwen gewoond, allang voor de Romeinen kwamen. Voordat de eerste kerk hier stond, leefden mensen hier samen." Het zijn de eerste regels van het nummer, een lofzang op de stad Utrecht. "Laag over laag is ook echt zoals de stad gebouwd is. Kijk maar naar het Domplein", begint Jan, "Maar het is ook zoals de geschiedenis werkt. Je bouwt de toekomst op de puinhoop, de fundamenten, van het verleden."
Gitarist en zanger Johan Fransen en Jan van Piekeren spelen liedjes over Utrecht.
Gitarist en zanger Johan Fransen en Jan van Piekeren spelen liedjes over Utrecht. © RTV Utrecht

Onder het Domplein

De videoclip van het nummer is opgenomen ónder het Domplein, in de 1000 jaar oude kelder van café Walden. "Dat is niet alleen omdat de Dom zelf niet zichtbaar is nu hoor", lacht Van Piekeren. "In de kelder van het café zijn de resten van het Keizerlijk Paleis Lofen uit 1100 te zien én er is nog een deel van de Romeinse castellummuur. Laag-over-Laag, zelfs in de clip."
De heren zijn trots op 'hun' stad. "Het is de énige stad die ik zo goed ken. De stad waar ik graag ben. Lekker wandelen, langzaam genieten op zaterdag en slenteren door de wijkjes. Ja. Hier blijven we!"
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.