Man in Leidsche Rijn volgens OM neergeschoten om kleine schuld, volgens verdachte zit er meer achter

© Koen Laureij
LEIDSCHE RIJN/DE MEERN - Er is nog veel onduidelijk over een schietincident in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn, waarbij drie maanden geleden een man uit Den Haag zwaargewond raakte. Volgens het Openbaar Ministerie ging het om het vereffenen van een relatief kleine schuld, maar volgens de advocaat van verdachte Abdel B. was er meer aan de hand en is zijn cliënt bovendien onschuldig.
Het OM verdenkt de 34-jarige B. uit De Meern van poging tot doodslag en bezit van een revolver met drie patronen. Dat bleek vanochtend tijdens een eerste openbare zitting over de zaak in de Utrechtse rechtbank.

In hals geschoten

Op 13 september werd rond 23:00 uur 's avond alarm geslagen, omdat er op de Jazzsingel iemand was beschoten. Een 26-jarige man uit Den Haag was in zijn hals geraakt door een kogel die van dichtbij was afgevuurd. De dader ging er daarna met hoge snelheid in zijn auto vandoor. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens de officier van justitie hebben het slachtoffer en een getuige Abdel B. aangewezen als schutter. Nadat hij van het slachtoffer een klap op zijn kaak had gekregen, zou B. in de richting van zijn auto zijn gelopen. Vervolgens draaide hij om, liep terug en haalde hij een revolver uit zijn broeksband. Daarmee zou hij van dichtbij meerdere keren in de richting van hals van de Hagenaar hebben geschoten.
Het is niet in de haak, er zijn meer mensen bij betrokken dan door slachtoffer en getuige worden beschreven.
Advocaat van verdachte
Toen de politie na het schietincident bij B. voor de deur stond, was er niemand thuis. Dat wijst er volgens het OM op dat hij de benen had genomen. Pas een week later dook de man op bij het ziekenhuis, omdat het slachtoffer hem een gebroken kaak zou hebben geslagen. Uit onderzoek van zijn telefoon blijkt volgens het OM dat hij op de Jazzsingel was toen er werd geschoten. Ook stond er een foto van een revolver op het toestel. Verder werd er een notitie gevonden waaruit zou blijken dat B. de Hagenaar 2750 euro schuldig was.

Niet in de haak

Volgens de verdediging is de zaak niet zo eenvoudig als op het eerste gezicht lijkt. Abdel B. zou wel ter plekke zijn geweest, maar iemand anders van wie hij de naam niet wil noemen zou hebben geschoten. "Het is niet in de haak, er zijn meer mensen bij betrokken dan door slachtoffer en getuige worden beschreven", stelt advocaat De Leon. Zijn cliënt heeft tot nu toe geen antwoord willen geven op vragen van de politie. "Hij heeft daar goed over nagedacht en weet wat hij doet", zegt zijn advocaat.
Op verzoek van de verdediging zullen het slachtoffer en een getuige extra worden gehoord bij de rechter-commissaris. Ook krijgt de verdediging de beschikking over de volledige afgetapte telefoongesprekken om te controleren of de vertaling juist en volledig is. De advocaat vroeg de rechtbank om zijn client het proces in vrijheid af te laten wachten, maar dat werd door de rechtbank afgewezen.

Getuige beïnvloed

Volgens de officier van justitie heeft B. vanuit de gevangenis geprobeerd om de getuige te beïnvloeden. Dat zou blijken uit drie opgenomen telefoongesprekken die de verdachte met de getuige voerde. Ook zou het conflict tussen B. en het slachtoffer nog niet zijn opgelost en zou er kans op herhaling zijn. Omdat B. een dubbele nationaliteit heeft, bestaat volgens het OM ook het risico dat hij naar het buitenland vlucht.
Vanwege drukte bij de onderzoeksrechter gaat het even duren voor de aanvullende verhoren plaats kunnen vinden. Voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is er daarom op 7 maart volgend jaar eerst weer een tussenzitting. De verdachte blijft tot die tijd vastzitten.