NS schrapt rustige treinen: 'We moeten ook zuinig zijn op onze mensen'

© Ramon van Flymen, ANP
UTRECHT - Met ingang van vandaag laten de Nederlandse Spoorwegen in de spits minder treinen rijden. Ook in de avond en nacht zullen vanwege teruglopende reizigersaantallen door het coronabeleid van het kabinet minder treinen worden ingezet.
De avonddienstregeling gaat twee uur eerder in. De rest van de dag blijft NS, naar eigen zeggen, de volledige dienstregeling rijden. Voor het ingaan van de avondlockdown zat 's avonds 55 procent van het gebruikelijke aantal reizigers in de trein en nu is dat 40 procent.
''Een paar dagen geleden nog, een intercity van Den Haag naar Utrecht waar 300 mensen in kunnen, daar zitten dan 19 reizigers in'', schetst een woordvoerder van NS het dilemma. ''Dat soort treinen, daar kijken we nu kritisch naar en dan heb je het over zo'n 6 procent van alle treinen.''
Met bijna lege treinen rijden kost geld, zegt NS. ''En we moeten ook zuinig zijn op onze mensen. Er is veel verzuim en er zitten ook mensen in quarantaine.''
In onze provincie worden de extra treinen in de spits tussen Driebregen en Veenendaal en die tussen Utrecht en Houten-Castellum geschrapt. De nachttrein tussen Utrecht en Eindhoven gaat voorlopig ook uit de dienstregeling.