Vrijwilligers maken de stad: Thea prikt iedere dag afval in de Utrechtse Dichterswijk

Simone (l), en José (r) verrassen buurvrouw Thea met een bloemetje voor al haar werk
Simone (l), en José (r) verrassen buurvrouw Thea met een bloemetje voor al haar werk © RTV Utrecht
UTRECHT - Condooms, tampons, wattenstaafjes en de afgelopen anderhalf jaar ook een niet aflatende hoeveelheid mondkapjes: je kunt het zo gek niet bedenken of Thea (75) is het al eens tegengekomen tijdens haar dagelijkse schoonmaakronde door de Utrechtse Dichterswijk. Iedere dag loopt ze met haar grijper één tot anderhalf uur door de buurt. En dat verdient een bloemetje en een aardigheidje, vinden haar buren. Maar voor Thea is het de normaalste zaak van de wereld. "Al zou niemand het waarderen, dan deed ik het toch. Ik doe het ook voor mezelf."
Het is een relatief warme en zonnige decemberdag als Simone en José bij hun buurvrouw Thea aanbellen, met een bos bloemen en een cadeaupakketje in de aanslag. "Ik had al langer het idee om Thea eens een bedankje te geven voor al haar werk", vertelt Simone. "Toen onlangs een van de buren in onze straatapp vroeg of iemand zijn sleutels had gevonden, opperde iemand het even bij Thea na te vragen. Omdat zij iedere dag zo'n grote ronde door de wijk maakt. En toen vroegen meerdere buren zich af: wordt het niet eens tijd om haar te bedanken?"
Wat is een sportclub, vereniging of instelling zonder vrijwilligers? Zij zijn het kloppend hart van iedere club en maken met hun onvermoeibare inzet ook de stad een mooiere plek. Deze serie is dan ook een ode aan de Utrechtse vrijwilliger. Ben jij of ken jij iemand die op deze plek niet mag ontbreken? Mail ons dan: onlinestad@rtvutrecht.nl
Dat bleek al eens te zijn gebeurd: in 2017 ontving ze een lintje voor haar inzet in de Dichterswijk. Toch is Thea blij met de waardering die haar buren nu opnieuw uitspreken. "Ik zag laatst op tv dat ze van de gemeente vrijwilligers in het zonnetje zetten. Nou, dan mogen ze mij ook weleens iets komen brengen, zei ik nog tegen mijn man."

Taakstraf

Ze wil de buren graag even naar binnen vragen. "Ik wist niet dat jullie langs zouden komen, ik moet zo weg", zegt ze verontschuldigend. Het lijkt niet zoveel uit te maken: Thea kletst dan maar gewoon door aan de voordeur. "Er heeft weleens iemand aan me gevraagd of ik een taakstraf uitvoerde", lacht ze.
Het rondje van anderhalf uur wil nog weleens verdubbelen. "Dan kom je weer iemand tegen en sta je lang te kletsen, of ze vragen bij De Pomp (een restaurant in het voormalige tankstation aan de Croeselaan, red.) of ik een kopje koffie wil."

Drugsspuiten

Ze woont hier al meer dan vijftig jaar. Toen haar jongste kind - inmiddels 31 jaar oud - tijdens het buitenspelen eens drugsspuiten vond op het pleintje, besloot Thea het heft in eigen handen te nemen. "Ik maakte melding bij de politie, maar twee dagen later lag het er nog. Toen heb ik handschoenen aangetrokken en het zelf opgeruimd.
Zo lang de kinderen jong waren en buitenspeelden, zorgde Thea ervoor dat het buiten schoon was. En toen er een tijd later ook kleinkinderen kwamen, deed ze dat wéér. "Ik heb het niet altijd iedere dag gedaan, omdat ik ook werkte, maar alles bij elkaar doe ik dit nu zeker een jaar of vijftien. En zo lang het nog kan, zal ik het blijven doen."

Voorbeeldfunctie

Simone woont pas een jaar of twee bij Thea in de straat. "Ik heb een eigen bedrijf en werkte al voor corona iedere dag thuis. Daardoor viel het me al snel op dat de buurvrouw hier iedere dag een ronde maakte met haar grijper. Maar ik denk dat veel buren mede door al het thuiswerken wel zijn gaan zien dat zij wel heel trouw iedere dag de buurt schoonhoudt. Niet voor niets hebben zeker iets van zestig buren meebetaald aan het cadeau."
Want het werk van Thea wordt zeker gewaardeerd, benadrukt ook buurvrouw José, die een paar huizenblokken verderop woont. "Het is gewoon mooi als zoveel mogelijk mensen dit zien. Ze heeft hiermee een prachtige voorbeeldfunctie. Misschien inspireert het anderen om ook iets te betekenen in hun eigen buurt of wijk."
Wil je de vorige artikelen in de serie over vrijwilligers teruglezen? Dat kan hier en hier.