Studenten blij met terugkeer basisbeurs, maar 1 miljard compensatie is 'te laag'

© StockSnap, Pixabay
UTRECHT - Utrechtse studenten vinden de compensatie voor het leenstelsel een lachertje. Hoewel ze blij zijn dat het nieuwe kabinet de basisbeurs weer gaat invoeren, hebben ze naar eigen zeggen weinig tot niets aan de 1 miljard euro die het kabinet heeft vrijgemaakt.
In de huidige regeling krijgen de studenten 2000 euro in de vorm van een voucher die uit te geven is aan nascholing. De Landelijke Studentenvakbond heeft berekend dat de vrijgemaakte één miljard euro slechts neerkomt op een compensatie van duizend euro per student. ''Het is geen compensatie te noemen eigenlijk. Een groot deel van de gedupeerden is uitgestudeerd en heeft niks meer aan een voucher. Die duizend euro is wat sommige studenten lenen in een maand'', vertelt Elias van Mourik van actiegroep ZATstuderen.
Studentenorganisaties niet blij met nieuwe compensatieregeling
Al een langere periode zet de jonge Ameronger zich in tegen het leenstelsel en voor de herinvoering van de basisbeurs: ''Ik wil benadrukken hoe blij ik ben met de herinvoering van de basisbeurs. Dat steuntje in je rug is voor studenten heel belangrijk.'' Des te meer reden om minder gecharmeerd te zijn van de kleine compensatie voor de 'pechgeneratie'.
Meteen nadat het coalitieakkoord bekend werd kondigde het FNV en de LSVb een grootschalig compensatieprotest aan op 5 februari. Adil Lachhab, voorzitter van VIDIUS, de belangenbehartiger voor de Utrechtse student zal hier zeker bij aanwezig zijn: ''Je kunt er niks aan doen in welk jaar je geboren bent en dus ook niet aan wanneer je gaat studeren.''
er zijn mensen die niet bij sociale activiteiten zijn, omdat ze dat financieel niet aankunnen. Dat kan je behoorlijk generen.
Adil Lachhab (VIDIUS)
Lachhab: ''De leenstelselgeneratie heeft het al heel zwaar. De coronapandemie, vergrijzing klimaatproblematiek brengt soms best veel stres met zich mee. Zo'n generatie kun je niet ook nog opzadelen met torenhoge schulden.'' Ook Van Mourik herkent bij zijn medestudenten dat het leenstelsel een grote impact heeft. Mensen blijven langer thuis wonen of hebben meerdere bijbaantjes: ''En er zijn mensen die niet bij sociale activiteiten zijn, omdat ze dat financieel niet aankunnen. Dat kan je behoorlijk generen.''
Van Mourik is overigens van mening dat iedereen recht heeft op evenveel compensatie. Daarbij dient volgens hem geen rekening gehouden te worden of iemand wel of niet geleend heeft en hoeveel: iedereen heeft gewoon recht op diezelfde basisbeurs.'' Bij VIDIUS is er vertrouwen dat het uiteindelijk wel goedkomt. ''Jarenlang voel je je ongehoord, maar na gisteren kun je zien dat de politiek toch wel naar de studenten luistert. De basisbeurs terug is een grote stap''', vindt Lachhab.
"Het is positief dat met het coalitieakkoord erkend wordt dat het leenstelsel een fout was", zegt Jeffrey Koppelaar van de lokale Utrechtse partij Student & Starter. "De formerende partijen proberen dat nu recht te zetten met een compensatie voor de benadeelde studenten. Met het bedrag dat daarvoor wordt vrijgemaakt, ga je bij lange na niet alle gemaakte schulden kunnen compenseren. De door de pechgeneratie gemaakte schulden zijn bij elkaar namelijk een stuk hoger dan de 1 miljard euro die hiervoor wordt vrijgemaakt. Het is teleurstellend om te zien dat een echte fatsoenlijke compensatie nog uitblijft."
Hoe en op welke manier de compensatie ingevoerd gaat worden is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat bijna niemand echt tevreden is met de nieuwe compensatieregeling.