GroenLinks De Bilt wil net als Utrecht afwijken van landelijke regels jongerenbijstand

Staatssecretaris Wiersma is niet blij met de GroenLinks-plannen.
Staatssecretaris Wiersma is niet blij met de GroenLinks-plannen. © ANP
DE BILT/UTRECHT - Net als de gemeente Utrecht moet ook De Bilt sneller een bijstandsuitkering geven aan jongeren. Dat vindt de lokale GroenLinks-afdeling. Eerder stuitte het Utrechtse beleid nog op verzet uit politiek Den Haag, omdat de gemeente de landelijke regels omzeilt.
GroenLinks-raadslid Ingrid Oude Lenferink uit De Bilt vindt het onterecht dat kwetsbare jongeren tot 27 jaar vier weken moeten wachten tot ze een uitkering krijgen. "Ze hebben vaak niet de financiële buffer of hulp van een sociaal netwerk waarmee zij deze periode zonder inkomen kunnen overbruggen."
De Utrechtse wethouder Linda Voortman vindt dat ook. Daarom besloot ze onlangs de regels voor jongerenbijstand te versoepelen. Volgens de GroenLinks-politica hebben sommige jongeren grote problemen als ze niet direct een uitkering krijgen. Soms worden ze uit huis gezet, of verergeren hun psychische problemen.

Staatssecretaris niet blij

Tot ongenoegen van staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). "Tegen de wet ingaan is nooit de oplossing, voor niemand", zei hij vorige week. Maar de staatssecretaris zegt dat er genoeg banen zijn voor jongeren en dat gemeentes er alles aan moeten doen om iedereen aan het werk te krijgen.
Toch ziet het Biltse raadslid Oude Lenferink het wel zitten als ook De Bilt afwijkt van de landelijke regels. "Bij voorkeur samen met andere gemeenten die aangesloten zijn bij de Regionale Dienst Werk en Inkomen (RDWI)."