Opa (65) uit Vleuten vrijgesproken van ontucht met kleindochter

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VLEUTEN - Een 65-jarige man uit Vleuten is vrijgesproken van het ontucht plegen met zijn stiefkleindochter. Volgens de Utrechtse rechtbank is er niet genoeg betrouwbaar bewijs om de man te veroordelen.
Het slachtoffertje was ten tijde dat het misbruik zou hebben plaatsgevonden, bijna drie jaar. Toen ze erover verklaarde bij de politie was ze drie jaar en een paar maanden oud en dat levert een lastige situatie op, volgens de rechters.

Betrouwbare verklaring

"Bij een kind van deze leeftijd is het geheugen doorgaans nog beperkt ontwikkeld. De delen die als belastend kunnen worden uitgelegd zijn summier en worden pas na herhaald aandringen door de verhoorder uitgesproken door het meisje", aldus de rechtbank in het vonnis.
Op de achtergrond speelde ook nog een familieruzie die van invloed kan zijn geweest op het verhaal van het kleine slachtoffertje. "Het meisje was getuige en onderwerp van een felle familieruzie tussen haar stiefopa en oma aan de ene kant en onder meer haar moeder aan de andere kant. Dit kán het meisje beïnvloed hebben bij het doen van haar uitspraken."

Stiefopa

De verdachte heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak omdat de betrouwbaarheid van de verklaring van het meisje niet kan worden vastgesteld omdat ondersteunend bewijs ontbreekt. Er zijn getuigen, zoals de moeder van het meisje, maar dat vindt de advocaat van de 65-jarige man onvoldoende.
En daar gaan de rechters in mee. "De rechtbank moet in zijn algemeenheid zeer terughoudend zijn in het gebruiken van uitspraken van een kind van deze leeftijd voor strafrechtelijk bewijs. Het feit dat het kind in deze zaak 2 jaar en 10 maanden oud was toen de ontucht gepleegd zou zijn, dwingt de rechtbank tot een nog grotere behoedzaamheid."
Justitie eiste twee weken geleden nog een celstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook zou een contact- en locatieverbod voor de stiefopa en de oma opgelegd moeten worden.