Twee Utrechters aangehouden voor geweld tegen ME

Demonstranten tijdens de mars voor de menselijke verbinding op 8 mei.
Demonstranten tijdens de mars voor de menselijke verbinding op 8 mei. © ANP
UTRECHT - De afgelopen twee weken zijn acht mensen aangehouden voor geweld tegen de politie bij een uit de hand gelopen coronademonstratie in Barneveld in mei. Dat meldt de politie.
De verdachten zouden op 8 mei tientallen ME'ers hebben belaagd met stokken, stenen en stalen pijpen. ME'ers werden in de rug aangevallen of hun helm werd afgetrokken. Ook kreeg een agent een schop tegen zijn hoofd.
De verdachten zijn opgepakt op basis van camerabeelden en tips die binnenkwamen na een uitzending van Opsporing Verzocht eind oktober. De acht verdachten komen uit het hele land. Het zijn een 46-jarige en 62-jarige man uit Utrecht, een 35-jarige Amsterdammer, een 32-jarige man uit IJmuiden, een man van 51 uit Delft, een 53- jarige man uit Spijkenisse, een man van 42 uit Leeuwarden en een 27-jarige man uit Heerlen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
De betoging van actiegroep Police for Freedom trok destijds volgens de organisatie ongeveer 1000 demonstranten. Burgemeester Jan Luteijn van het Gelderse dorp werd door de demonstratie overvallen en
kondigde een noodbevel af. Een groot deel van de demonstranten vertrok, maar 80 tot 100 betogers zochten de confrontatie met de politie. Ter plaatse werden geen aanhoudingen verricht.