Coronagevallen in provincie Utrecht met ruim 10 procent gedaald, maar we blijven donkerrood

© ECDC
UTRECHT - Overal in Nederland daalt het aantal coronagevallen. Maar voor de kaart van coronabesmettingen in Europa heeft dat nog geen gevolgen. Het hele land blijft op het hoogste waarschuwingsniveau staan, voor de vijfde week op rij. Alle twaalf provincies zijn donkerrood.
Het is voor het eerst sinds september dat het aantal gevallen in alle provincies daalt. Limburg heeft opnieuw het hoogste aantal positieve tests, vergeleken het het aantal inwoners. In de afgelopen twee kalenderweken zijn daar bijna 26.000 besmettingen vastgesteld. Omgerekend komt dat neer op 2317 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel 1 op elke 43 Limburgers. Dat is 13 procent lager dan bij de kaart van vorige week.
Overijssel is de snelste daler. Daar ligt het aantal positieve tests 16 procent lager dan bij de kaart van vorige week. Ook in Zeeland, Gelderland en Utrecht daalde het aantal nieuwe gevallen met meer dan 10 procent. In de regio werden tussen 7 en 14 december 9649 positieve tests gemeld, tegen 12.030 en 13.120 in de weken ervoor.
De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 29 november tot en met 12 december.
De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Op de vorige kaarten was Nederland een van de grootste brandhaarden van Europa, samen met Slowakije en Tsjechië.