Blijdschap om regeerakkoord: meer huizen, meer groen en meer aandacht voor verkeer

UTRECHT - De gemeente Utrecht en de provincie zijn blij met het vandaag gepresenteerde regeerakkoord. Ze zijn vooral tevreden over de belofte fors meer huizen te gaan bouwen en extra geld uit te trekken voor mobiliteit. Burgemeester Dijksma noemt ook specifiek Amelisweerd, waar de snelweg mogelijk toch niet wordt verbreed.
Het kabinet Rutte-IV schrijft in het regeerakkoord dat extra rijstroken op de A27 toch niet nodig zijn als er een alternatief plan wordt bedacht om de files daar te verminderen. Tot opluchting van Dijksma. "Het voornemen om de A27 te verbreden, heeft mensen in Utrecht en ook ver buiten Utrecht de afgelopen jaren flink bezig gehouden. We gaan dit samen met het Rijk verder uitwerken."
Woningmarkt
Verder is de gemeente ook blij dat het kabinet de woningcrisis wil aanpakken. Met name het afschaffen van de verhuurderheffing vindt Dijksma fijn. Ze noemt dat besluit 'een belangrijke stap voor Nederland'. Woningcorporaties zouden daardoor meer kunnen investeren in sociale woningbouw en in het verduurzamen van huizen.
Verder is de gemeente tevreden dat het kabinet werk maakt van de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit, klimaatverandering en kansenongelijkheid bij kinderen. Ook is het stadsbestuur positief over het plan van het nieuwe kabinet om een progressiever drugsbeleid te voeren.
Balen van lange formatie
De formatie duurde met negen maanden nog nooit zo lang. Tot irritatie van de provincie Utrecht. In september deed het provinciebestuur nog een dringende oproep aan politiek Den Haag: maak haast met een nieuw kabinet, want de problemen rond woningbouw, klimaat en infrastructuur lossen zichzelf niet op.
Het is van belang dat de groei van het aantal woningen en werklocaties samengaat met extra ruimte voor groen.
Nu er dan eindelijk een akkoord ligt, is commissaris van de Koning Hans Oosters tevreden. Net als de gemeente omdat er fors wordt geïnvesteerd in woningbouw (de provincie wil jaarlijks 10.000 huizen bijbouwen). En omdat er een mobiliteitsfonds komt.
Metro en station Lunetten
In dat fonds zit 7,5 miljard euro, waarmee infrastructurele bouwprojecten in heel Nederland gefinancierd kunnen worden. Is dat bedrag wel hoog genoeg om grote projecten in Utrecht, zoals de komst van een metro of de verbouwing van treinstation Lunetten, te financieren? Oosters: "De ophoging van het mobiliteitsfonds biedt hiertoe mogelijkheden, maar de hoogte van het fonds kan niet voldoen aan alle ambities."
Ook is Oosters blij dat de kabinetsplannen 'groen' zijn. "Het is van belang dat de groei van het aantal woningen en werklocaties samengaat met extra ruimte voor groen. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze inwoners en toekomstige generaties prettig kunnen wonen, werken en recreëren. We zien dat het kabinet dit belang ook erkent."