Utrechts college wil islamitische begraafplaats in Tolsteeg

© Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De komst van een islamitische begraafplaats in Utrecht is weer een stap dichterbij. Het stadsbestuur wil een deel van begraafplaats Tolsteeg hiervoor gebruiken. Het voorstel wordt begin volgend jaar aan de gemeenteraad voorgelegd, tot die tijd wordt er een zogenoemde "juridische verkenning" uitgevoerd.
De keuze voor Tolsteeg is geen verrassing. Vorig jaar gaf de gemeente Utrecht al te kennen op deze locatie een begraafplaats voor moslims te willen, maar ook een tweede optie werd onderzocht. Het ging om een veld aan de Hamlaan in Vleuten. Die locatie heeft de bestemming begraafplaats, maar is nu nog ongebruikt.
Het college van burgemeester en wethouders noemt nu Tolsteeg als een kansrijke locatie. "Door dit deel beschikbaar te stellen, wordt er duurzaam gebruik gemaakt van de schaarse grond in Utrecht", schrijft de gemeente.

Urgentie gegroeid

De wens om een speciale begraafplaats voor moslims aan te leggen leeft al lang in de stad. De discussie daarover gaat al meer dan tien jaar terug, maar is urgent geworden omdat door de coronapandemie overledenen niet gerepatrieerd kunnen worden naar bijvoorbeeld Marokko of Turkije. Daar wordt op islamitische wijze begraven. Het geloof stelt daar namelijk bijzondere voorwaarden aan.
Een van die voorwaarden is de eeuwige grafrust. In Nederland kennen we die alleen op zogenoemde bijzondere begraafplaatsen, die beheerd worden door een kerkgenootschap. De orthodox-joodse gemeenschap heeft bijvoorbeeld eeuwige grafrust op de begraafplaats aan het Zandpad.
"De beschikking over een eigen begraafplaats stelt moslims in onze stad in de gelegenheid in hun eigen gemeente te worden begraven en daarbij zoveel mogelijk zelf te kunnen voorzien in de uitoefening van rituelen en de religieuze noodzaak van een niet onderbroken (eeuwigdurende) grafrust", aldus de gemeente.
Zodra de gemeenteraad akkoord is met de locatie, worden de voorwaarden besproken met de Verenigde Utrechtse Moslims. Dit is de overkoepelende organisatie die acht Utrechtse moskeeën vertegenwoordigt. De gemeente laat weten dat omwonenden geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen.