Verdachte van liquidatiepoging Ondiep mag hoger beroep thuis afwachten

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Één van de verdachten van een mislukte moordaanslag in de Utrechtse wijk Ondiep mag de uitspraak in het hoger beroep dat tegen hem loopt thuis afwachten. Volgens het gerechtshof zijn er "geen ernstige gronden en bezwaren meer aanwezig" om Gio W. nog langer vast te houden.
De 50-jarige W. wordt ervan verdacht samen met de 48-jarige Michael C. een bewoner van de Rietstraat in 2018 onder vuur te hebben genomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was W. daarbij de schutter en bestuurde C. de vluchtauto. De aanslag gebeurde rond lunchtijd, toen het slachtoffer met zijn auto zijn kinderen van school wilde halen.
De aanslag mislukte doordat het slachtoffer wist te vluchten. De twee verdachten werden vorig jaar veroordeeld tot 14 jaar cel. Zowel de verdachten als het OM tekende hoger beroep tegen dat vonnis aan. Het OM deed dat omdat het de straf te laag vond, de verdachten hielden op hun beurt vol dat ze niet de daders waren.
De advocaat van W. is verheugd met het besluit van het gerechtshof. "Dit is geweldig nieuws", zegt Arne Kloosterman. "We hebben vanaf het begin gezegd dat er geen wettig en overtuigend bewijs was dat hij de schutter was." Zo voldeed zijn cliënt volgens Kloosterman onder meer totaal niet aan het signalement en beschikte hij over een alibi.
Het OM blijft daar heel anders over denken. Zo betoogde het OM in de rechtbank dat Gio W. door meerdere agenten is herkend. Ook zou zijn alibi op verschillende punten controleerbaar onjuist zijn.
Het OM eiste vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep dan ook 16 jaar cel tegen beide verdachten. Over twee weken doet het gerechtshof uitspraak. Die ziet de advocaat van W. met vertrouwen tegemoet: "Dit kan alleen maar vrijspraak worden".