Franse historicus geëerd voor samenwerking met Universiteit Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft de Franse hoogleraar Charles-Édouard Levillain een prestigieus eerbetoon opgeleverd. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft hem de Descartes-Huygensprijs toegekend.
De prijs wordt uitgereikt aan onderzoekers die bijdragen aan de wetenschappelijke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland. Historicus Levillain, hoogleraar vroegmoderne en moderne Britse geschiedenis aan de Université de Paris, is specialist op het gebied van de vroegmoderne politieke verhoudingen tussen Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Hij gaat een biografie over de Nederlandse stadhouder-koning Willem III schrijven. Hij doet hiervoor komende jaren onderzoek in Nederland, samen met collega's van de Universiteit Utrecht.
Universitair docent biofysica aan de Nijmeegse Radboud Universiteit Maike Hansen is de Nederlandse winnares. Zij ontvangt de prijs, waar een geldbedrag van 23.000 euro aan hangt, voor haar onderzoek naar hiv. "Haar onderzoeksresultaten zijn mogelijk cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen van hiv", aldus de KNAW. Door de prijs kan Hansen haar onderzoekssamenwerking met een instituut in Parijs versterken, zo meldt de KNAW.
De uitreiking van de Descartes-Huygensprijs vindt plaats in de lente van 2022 bij de Académie des Sciences-Institut de France in Parijs.